Азиатските акции се понижиха рязко на днешната сесия, след като Toyota и Olympus публикуваха по-слаби прогнози за печалбите през тази година. Стабилизирането на йената спрямо долара също се отрази негативно на големите компании износителки.

Японският автомобилен производител Toyota беше слабо предпочитан от инвеститорите, с оглед рекордната цена на горивата и забавящата се американска икономика. Акциите на компанията за производство на снимачна техника Olympus направиха най-лошото си представяне от три седмици насам. За сметка на това обаче, преработвателните компании BHP Billiton и Cnooc успяха да спечелят от достигането на нов рекорд на петрола.

„Световната икономика определено се забавя, а компании като Toyota са притиснати и от прекалено високите цени на суровините и материалите", коментирал е японски анализатор пред Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI изгуби 1% от стойността си до 149.21 пункта, което е най-голямата му дневна корекция от 18 април насам. Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 2.0% до 13 655.34 пункта, а китайският измерител CSI 300 олекна с 0.5% с оглед предстоящите мерки на правителството за ограничаване на инфлацията в страната.

Американските борси се покачиха в четвъртък вечерта, след като добивните и минните компании бяха силно предпочитани от инвеститорите. Технологичните акции също поеха нагоре, заради присъдената им по-висока оценка от Merrill Lynch. В същото време цената на петрола продължи да притеснява борсовите участници и не им позволи да разгърнат по-широко търговските си стратегии. Цената на „черното злато" достигна невижданите $124.73 за барел в Ню Йорк вчера, а тази сутрин се котира на $124.45.

Финансовите акции също натежаха на пазара, тъй като остават опасенията за нови отписвания на активи и допълнителни регулации за кредитните институции. В същото време, икономическите показатели вдъхнаха увереност на пазара, че ситуацията не е чак толкова неспасяема.

Индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 0.4% до 12 866.78 пункта, а широкият S&P 500 добави 0.37% до 1 397.68 пункта. Технологичният Nasdaq индекс успя да нарасне с 0.52% до 2 451.24 пункта. Важни данни днес ще има от САЩ в 15:30 за търговския баланс на страната през март.