Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова подписаха в Сеул две нови спогодби с Корея, информира Дарик.

Според Спогодбата за социална сигурност България и Корея взаимно ще си признават осигурителните периоди при изплащането на обезщетения и пенсии. Споразумението за икономическо сътрудничество предвижда възможност за създаване на Българо-корейска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.

Предишната Търговска спогодба от 1994 г. беше прекратена по молба на България заради синхронизиране с правото на Европейския съюз. В момента Брюксел и Сеул готвят подписването на споразумение за свободна търговия.

България се надява новите спогодби да освежат шансовете за бизнес с 50-милионната Корея, чието име се превежда като „Страната на свежата утрин". Масларова се уговори днес с министъра на труда Ли Йонг-хи да подпишат и споразумение за сътрудничество между двете министерства, което също да създаде улеснения за бизнеса.

Стокообменът между България и Корея през 2007 г. спада на 140 млн. щатски долара от 230 млн. през 2007 г. Българският износ е под 40 млн. долара - главно различни видове мед, тютюни и отпадъци и отломки от алуминий. Корея внася в България главно автомобили, булдозери, телефони, компютри, хладилници, климатици.

Инвестициите в България от Корея, чиято икономика по обем е на 13-то място в света, намаляват след азиатската финансова криза през 1997 г., докогато страната беше най-големият инвеститор от Азия в българската икономика. Тогава концерна „Деу" фалира и продаде дяловете си в хотел „Шератон" и бизнес-центъра „Интерпред" в София.

Според официалната статистика сега общо пет корейски фирми са инвестирали в България, като най-голямата е в завода за трансформатори „Елпром Трафо".

„Сами Саунд Тех" все още не е осъществила планираната инвестиция в завод за тестени изделия край Варна, за който купи земя още през 2005 г.

Плановете са за 200 милиона долара инвестиция и нови 300 работни места. Очаква се представители на фирмата да бъдат на вечерята в чест на Калфин, давана от голямата транспортна „Ханджин груп".

България е известна в Корея с киселото мляко, което фирма „Намянг" произвежда под името „Булгарис" от 1991 г., като от няколко години има и лицензионен договор с българската компания „Лактима" след отразени широко от корейските медии тежки съдебни спорове с друг производител на млека - „Майл Дайъри Индъстри".

Председателката на парламентарната комисия по труд и социална политика Чу Ми-е, с която Масларова също разговаря тази сутрин, каза, че заради рекламата на киселото мляко България е популярна в Корея като страна на дълголетниците.

Вицепремиерът Калфин предложи на външния министър на Корея Ю Мьонг-хуан, с когото се срещна тази сутрин, експерти да заседават преди очакваното следващата година официално посещение на президента Георги Първанов в Сеул. Поканата за него беше потвърдена пред Калфин от корейския премиер и външния министър.

Български президент не е гостувал в Корея от посещението на Желю Желев през 1995 г.

Калфин използва възможността да представи на корейския външен министър Ирина Бокова като кандидат за Генерален директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО), която разчита особено на азиатските гласове, при предстоящия избор догодина.

Двамата български министри посетиха и един от над 40-те университета на 10 милионния Сеул - „Ханкук", където се изучава и български език и култура.

От тази година българското министерство на образованието отпуска по четири стипендии за курсове на корейски студенти. Калфин подари на студентите книги за България, сред които личния си екземпляр на българо-корейски речник.

В петък Калфин ще посети и демилитаризираната зона на близо 250 километровата граница със Северна Корея.