Засега българските авиокомпании няма да увеличават цените на самолетните билети, независимо че цената на нефта расте, а оттук и цената на керосина. Това съобщи за Money.bg Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании.

Основната причина за това е нарастващата конкуренция между авиопревозвачите. Станулов обаче призна, че авиокомпаниите не биха могли да издържат дълго на повишаващите се разходи и растящата цена на керосина, основното гориво на повечето превозвачи.

Друг мотив за задържането на цените е предстоящото падане на предпазната клауза за българската авиация. Нашите превозвачи ще бъдат в пряка конкуренция с чуждите фирми в бранша. Превозвачите вече ще могат да осъществяват полети от едно европейско летище, различно от нашето до друг аеропорт в Европа. Станулов не изключи и появата на нови български авиокомпании, особено в областта на каргопревозите.

За Money.bg Димитър Павлов, директор на „Хемус еър" също потвърди, че оглавяваната от него компания няма да вдига цените на билетите и към този момент са изключително конкурентни.