Индексите в Европа и Япония отбелязаха ръст сутринта, след като петролът отстъпи от рекордните си нива вчера, намалявайки прогнозните печалби на производителите на автомобили и енергийните компании, като цяло пазарът реагира положително и на информациите, че от Фед няма да покачват лихвените нива.

Daimler AG, най-големият производител на луксозни коли в света и Tokyo Electric Power, отбелязаха ръст след спада на петрола с повече от $5 спрямо рекордните нива от $139.89 постигнати вчера. BHP Billiton, най-голямата минна компания в света също поскъпна след като цените на медта се повишиха до двуседмичен връх.

Индексът MSCI World качи 0.4% до 1 474.03 сутринта в Лондон, след като всичките десет индустриални сектора отбелязаха покачване. Индексът беше загубил 7.3% от началото на тази година заради кредитната криза, скока на цената на петрола и високите нива на инфлацията.

Спадът на цената на петрола за толкова кратко време даде надежда, че услугите в такива сектори като авиопревозите ще продължат да са общодостъпни.

Широкият Standard & Poor's 500 качи 0.3%, но днес предстоят доклади за инфлационните индекси за производствените цени и за новото жилищно строителство в САЩ, които да доведат до спад, заедно с информациите, че от Фед може да не повишават скоро лихвените нива.

Европейският широк индекс Dow Jones Stoxx 600 отбеляза ръст с 0.7%, докато MSCI Asia Pacific покачи с 0.5%.

Акциите на Даймлер поскъпнаха с 1.7% до 44.40 евро. Porsche също отбеляза покачване с 1.3% до 109.08 евро за акция.

Tokyo Electric, най-големият производител на електрическа енергия в Азия отбеляза ръст с 1% до 2 605 йени за акция.

Electric Power Development, най-големият доставчик на електричество в Япония качи 4.9% до 4 320 йени за акция.

BHP Billiton поскъпна с 2.73% до 1 916 пенса. Цената на медта на стоковите пазари се качва за трети пореден ден, като днес достигна най-високите си нива за последните две седмици, след като в Шанхай бяха обявени данни, че индустриалното производство на Китай е ускорило увеличението си през последния месец.

Данните за индекса на икономическите очаквания в Германия ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung), който измерва доверието на инвеститорите и отразява разликата между дела на инвеститорите, които са оптимистично настроени и тези, които са песимистично настроени относно бъдещата икономическа ситуация, показаха увеличаване на недоверието в перспективите пред икономиката на страната.

Като песимистите вече са мнозинство и стойността на индекса за юни е -52.4 при очаквани нива от -42.5 и -41.4 за предходния месец.

ZEW за очакванията на германците за развитието на европейската икономика през юни също отбелязва спад на оптимизма сред инвеститорите, като стойността на индекса е -52.7 спрямо -43.6 за май.

Това се дължи преди всичко на прогнозите за повишение на основните лихвени нива в еврозоната от страна на ЕЦБ следващия месец, но след излизането на информацията за негативните очаквания в най-голямата европейска икономика, повишението най-вероятно ще е еднократно.

Днес излезна и докладът за търговския баланс в еврозоната за април, като нивото вносът продължава да изпреварва износа с 2.3 милиарда евро, колкото беше разликата и през март и опровергава прогнозите за намаление на дефицита до 1.5 милиарда евро.

В същото време увеличението на потребителските цени във Великобритания се оказа по-високо от очакваните 0.4% и за май е 0.6% при 0.8% за предходния месец.

На годишна база покачването на потребителските цени на Острова през май е 3.3% при предвиждания от 3.2% и 3.0% за април.

Въпреки ръста на инфлацията в Обединеното кралство местният топ индекс FTSE 100, продължава възходящата си посока от началото на деня, като достигна 5 871.10 пункта и в момента се движи около 5 868.9. Това се дължи на завръщащото се доверие към финансовия сектор, както и на покачването на цените на акциите на минните и енергийните компании.

В същото време цените на петрола остават на много високите си нива от над $130 за барел, така че срива на стойността на черното злато от вчера, когато беше достигнат рекорд от $139.89 не се отрази на нефтодобивните компании.

Днес от Royal Dutch Shell заявиха, че няма да влизат в съдебен спор с нигерийското правителство за плановете му да прекрати концесията им за добив от полетата в Огониленд, обявени от президента на африканската страна Умару Яр Адуа по-рано този месец.

Акциите на RDS отбелязаха покачване до 2 100 пенса при нива от 2 059 пенса за акция в края на борсовия ден в Лондон вчера.

HBOS, най-голямата кредитна институция на Острова пък качи до 339 пенса за акция или с 7.28% повече от вчера.

Банките в ЕС реагираха положително на спекулациите, за намаляване и отлагане на повишенията на лихвените нива в Европа и в САЩ.

Barclays отбеляза ръст до 350 пенса за акция или с 6.385 повече от нивото от 331.25 пенса вчера.

Германският DAX също се покачва от началото на деня до 6 816.13 или с 1.28% повече от вчера.

Енергийният гигант RWE днес сутринта достигна 80.20 евро за акция, като в момента се търгува на нива от 79.96 евро или с 0.295 повече от вчера.

Водещата германска финансова институция Commerzbank също поскъпва, като сутринта достигна нива от 21.77 евро за акция, а в момента се търгува за 21.63 евро или с 2.17% повече от вчера.

След мечешкия ден вчера френският CAC 40 отбеляза покачване с 0.89 % до 4 699.41 пункта, като най-високата му стойност за деня до сега е 4 708.09 пункта.

Втората по големина френска банка Societe Generale обяви, че ще обедини услугите си в частното банкиране с Rockefeller Financial Services, като SG Private Banking, ще закупи миноритарен дял в американската финансова компания.

След обявяването на новината акциите на френската банка достигнаха 60.98 евро, като в момента се търгуват за 60.27 евро или с 3.66% повече от вчера.