Азиатските капиталови пазари се покачиха до седем седмичен връх в понеделник, след като инвеститорите започнаха да оценяват скорошното възстановяване на финансовия сектор и реагираха позитивно на тримесечните отчети на американските компании.

Най-голямата австралийска банка National Australia Bank успя да увеличи капитализацията си до едномесечен връх, повлияна от не толкова слабия тримесечен доклад за печалбите на американската банка Citigroup. В същото време, японската компания за производство на машинни елементи Komatsu успя да приключи на най-високото си ниво тази година, в следствие отличното представяне на американския й конкурент Caterpillar. Японският автомобилен производител Honda също се радваше на голям интерес, след като йената достигна двумесечно дъно спрямо долара.

„Започваме да виждаме все по-добри тримесечни отчети от компаниите в САЩ, което подкрепя и азиатските пазари", коментира сингапурски анализатор пред Bloomberg. „Инвеститорите са изморени от лошите новини и реагират силно на всяка добра вест от корпоративния сектор", продължава той.

Регионалният индекс MSCI приключи с повишение от 2.6% до 148.13 пункта, което е най-високата му тойност от 28 февруари насам. Индексът вече е с 12% над отбелязаните критично ниски стойности на 17 март тази годфина. Японският индекс Nikkei 225 прибави нови 1.6% до нивото 13 696.55 пункта, което е близо двуседмичен връх. Всички други азиатски индекси се покачиха с изключение на филипинския и виетнамския.

Припомняме, че в петък американските борси приключиха с отлично седмично покачване, когато основните индекси добавиха по над 4% към стойността си. Така Wall Street достигна тримесечен връх, а по-добрите от очакваното корпоративни отчети вдъхнаха увереност на инвеститорите. Днес ще следим докладът за първото тримесечие на втората по големина американска банка Bank of America, който ще определи дали силното пазарно рали ще продължи или ще последва прибиране на спекулативни печалби.

След силното покачване на долара спрямо еврото и йената в петък, тази сутрин не последва обръщане на тренда. Американската валута са разменя по курс $1.5820 за евро и при 104 йени за долар. Барел петрол се търгува при цена от $116.70 за барел, което е почти без изменение от достигнатите вечни върхове миналата седмица. Златото обаче се покачва с половин процент до $920 за трой-унция.

Европейските капиталови пазари са на път да последват отличното представяне на Wall Street и Азия, като още в началото регионални индекси светят в зелено. По-важни икономически данни от САЩ и Еврозоната днес няма, като пазарът ще продължи да се ръководи от излизането на тримесечните отчети на компаниите. Родната ни фондова борса започва деня с рязко покачване на индексите при обем от близо 1 млн. лв. за първия половин час. Миналата седмица индексите Sofix и BG40 приключиха с понижение от малко над 4%.