БНП "Париба" е банката, която ще менажира процеса на финансиране по изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи министърът на икономиката Петър Димитров.

Във външно министерство бе подписан и договор за изработване на конструкторско-техническа документация за управляващите системи на сигурността на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с председателя на директорите на НПП "Ради-Кировград", предаде Фокус.

Решението за БНП „Париба" е взето след направена от НЕК оценка на офертите на банките. За Петър Димитров, изборът на банка-мениджър е важна енергийна стъпка за реализация на проекта "Белене".

Според министъра на икономиката, заради инвеститорския интерес по строителството на АЕЦ „Белене", вероятно няма да има проблеми с финансирането на проекта.

До края на годината се очаква да бъдат положени основите на бъдещата АЕЦ „Белене", увери икономическият министър.

Историята с финаснсирането на АЕЦ"Белене" започва в началото на миналата година, когато на 29 януари НЕК обявява обществена поръчка за отпускане на кредит за финансиране на първата година от строителството на АЕЦ "Белене", съобщава сайта на БНТ.

Малко по-късно, през април, руският проект за изграждане на АЕЦ „Белене" с реактори тип ВВЕР 1000 модел А-92 получава официален сертификат от ЕС. Документът предстои да бъде връчен на българска делегация на 24 април в Москва.

След това за първи път се появява и френската банка БНП "Париба", която през май печели първия конкурс за финансиране на АЕЦ „Белене". Тогава НЕК възлага мандат на банката, като водещ организатор на заем за 250 милиона евро по дейности, свързани с проекта за АЕЦ "Белене". В същото време еколози протестират пред банката срещу строежа на централата.

През октомври 2007 година пет компании предлагат първоначални оферти в търга за стратегически инвеститор по проекта. Това са Electrabel, CEZ, E.ON, ENEL и RWE. Те се борят за дял от 49 %.

През март тази година Съветът на директорите на НЕК ЕАД одобри компаниите "Electrabel" /Белгия/ и "RWE Power" /Германия/ за кандидати, с които да продължат преговорите през втората фаза на процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене".