„Има основание прокуратурата да бъде сезирана по отношение на дейностите по управление в „Мини Марица-изток", заяви премиерът Бойко Борисов след като посети въгледобивното предприятие край Гълъбово вчера, за да се запознае с актуалното му състояние.

Министър-председателят обясни, че стойността на нов багер възлиза на стойност от 28 до 46 млн. лв., а предприятието разполага с машина, която струва много повече, пише econ.bg. „За сумата, необходима за ремонта на три подобни багера, бихме могли да закупим два чисто нови", отбеляза премиерът след като направи оглед на рудник „Трояново 3", съобщи правителствената информационна служба.

„Има подозрения, че при предишното ръководство на „Мини Марица-изток" за две години са извършени злоупотреби за 19 млн. лв., но прокуратурата ще се произнесе след като проведе необходимото разследване", посочи Борисов. Министър-председателят добави още, че много от процедурите, свързани със Закона за обществените поръчки, не са били проведени от дружеството.

„Това тук е поредното доказателство за източване на средства от държавния бюджет",

убеден е премиерът. Анализите, според него, сочат, че не е имало инвестиции в нова техника, липсвал е контрол на качеството и на количеството на доставени въглища. „Затова проверката, която ще се възложи, ще бъде за дълъг период назад в годините. В нея ще участват прокуратурата, а също и ДАНС", заяви премиерът. Той посочи, че в дружеството става дума за умишлени нарушения като безстопанственост, неефективно управление и други.

„Като цяло е имало неефективно използване на ресурсите, за да се избегнат обществени поръчки. Има и необяснимо повишаване на цената на въглищата с 16.7%. Не мога да произнасям присъди, защото не съм представител на съда, но проверка по случая трябва да бъде проведена", категоричен е премиерът.

Припомняме, по-рано през деня от ДСБ съобщиха, че схема, покровителствана от ръководството на ТЕЦ "Марица Изток", е ощетявала сериозно българските потребители като е вдигала цената на тока с 10%.

ДСБ предостави на Главния прокурор документи, свидетелстващи за нарушения на трима бивши министри на енергетиката - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров - в периода 2004-2007 г.

Зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов уточни, че сигналът е подаден до МВР и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, както и до ДАНС.