Не е изненадващо, че Standard and Poor's промени перспектривата към България от стабилна към отрицателна. Това заяви пред Money.bg председателят на Българската търговскопромишлена палата, Цветан Симеонов.

Причини за това, според него, можем да търсим в три посоки.

Първата е поредният кабенет, който очевидно няма да реализира електронното правителство, а всички знаем че административната тежест е проблем номер 1 за всички инвеститори, било то български или чуждестранни.

Втората е, че имаме изключиетелно динамично (в кавички) законодателство, което не е предвидимо, като Симеонов даде пример с въведената изненадващо такса от 20% върху приходите на ВЕИ производителите.

Другата причина е, че в България има труден достъп до финансиране. Това е така защото банките у нас, в опита си да се стабилизират, взеха паричен ресурс на висока ливха, който сега те се опитват да предлагат на пазара за кредити от една страна. От друга проблемите с еврофонсовте също пречат на фирмите да имат достъп до свеж финансов ресурс.

Цветан Симеонов, заяви че БТПП вече е изпратила писма до министър-председателя, няколко министри и шефове на парламентарни комисии, в които се посочват големите пречки, пред които са изправени малките и средни предприятия у нас.