Два института, които изследват конюнктурата, се погрижиха за доброто предколедно настроение на германските макроикономисти: Институтът за икономически изследвания от Рейн - Вестфалия (RWI) и мюнхенският Ifo повишават прогнозите си за икономически ръст, информира Handelsblatt. Има разминавания по въпроса за безработицата.

RWI и Ifo очакват икономически ръст от 1.9% в идната година. По-ранни техни изследвания прогнозираха ръст 1.7%. „Германската икономика сега преживява най-силния си възход от времето на ‘бума на новата икономика' през 1999/2000", казаха експертите от RWI в четвъртък. Изгледите, че подемът ще се пренесе и върху 2007 г. са оптимистични. Но пазарът на труда ще загуби доброто си движение.

Президентът на Ifo е казал в четвъртък в Мюнхен: „Дългосрочната прогноза на времето е фантастична". Конюнктурата е във възход въпреки противоречивото увеличаване на ДДС в Германия. За разлика от RWI, той очаква чувствително спадане на безработицата. През тази зима няма да има пет милиона безработни, защото строителната индустрия ще спечели от топлото време. Също и други отрасли ще се отворят за нови назначения. За цялата 2007 г. се очаква безработицата да намалее с 380,000 души. За сравнение с 4,8 млн. души за предната година, за 2007 се очаква безработица от 4.1 милиона.

Германската икономика е облагоприятствана на първо място от възраждането на вътрешното търсене, подчертават експертите от RWI. Движещата сила са инвестициите в оборудване, които бележат ръст от 7.8%. За първи път от десет години инвестициите в строителство са повече от предходната година. За сметка на това частните потребителски разходи остават ниски.

Подобна картина RWI очаква и за следващата година. Книгите с поръчки на предприемачите ще бъдат добре запълнени, а инвестиционната дейност ще е стимулирана от нарасналото натоварване на производствените мощности.

Въпреки всичко това, икономическият ръст от 2.5%, който се очаква за 2006, ще намалее до 1.9%, като за това най-голяма вина ще има увеличението на данъка ДС. Преди това прогнозата бе за 1.7%. Показателят за безработицата ще е под 10% (около 9.5%).

Преди няколко дни и Килския институт за световно стопанство съществено повиши прогнозата си за икономическия ръст през следващата година от 1.0% на 2.1%. Краят на подема все още не се вижда. „Подемът ще продължи до 2008 година".