Днес, 8ми юни, доларът поскъпна спрямо йената и зае най-силна позиция спрямо евро от два месеца насам, след като боновете и акциите паднаха, предаде агенция Bloomberg.

Глобалните акции поевтиняха значително, а лихвите на U.S. Treasury се качиха на най-високо равнище от година насам като следствие очакванията, че централните банки по целия свят ще повишават лихвените си нива. Йената и швейцарския франк също поскъпнаха, след като инвеститорите ликвидираха по-рисковите си активи финансирани чрез заеми в Япония и Швейцария.

Американската валута поскъпна спрямо евро до $1.3346 в 11:53 в Лондон, от $1.3433 късно вчера в Ню Йорк. Йената се търгуваше на 121.56 за долар от вчерашните 120.98. Евро отслабна спрямо йена от 162.52 на 162.23.

„На пазара се случва фундаментална промяна", казва Джим МакКормик, ръководител на валутните стратегии на Lehman Brothers Holdings в Лондон. „Пазарът на бонове ви казва, че инвеститорите и централните банки са разпознали състоянието на глобалната икономика като съвсем добро и глобалната ликвидност все още е обилна. Може би сме само на една или две цифри за същинската инфлация, които ще направят ситуацията много по-отрицателна".