Еврото поевтиня до най-ниското си ниво от повече от седмица, спрямо долара, преди днешният доклад за индустриалното производство в Германия.

Като силно негативни данни, показващи забавяне на най-голямата икономика в еврозоната, ще доведат до продължаване на понижението на еврото спрямо американската валута.

Британският паунд намали стойността си до най-ниското си ниво от една седмица, заради спекулациите, че индустриалното производство ще отчете спад за май.

Еврото поевтиня до $1.5635 срещу долара, най-ниско ниво от 26 юни насам по време на електронната търговия, като в 9:30 часа в Токио се търгуваше на същата цена, която е с 0.45% по-ниска от нивото в края на сесията в петък.

Еврото отбеляза спад и срещу японската йена до 167.42 йени на следборсовата търговия, като днес сутринта се търгуваше за 167.84 йени или с 0.07% повишение спрямо петък.

Доларът покачи спрямо йената по време на електронната търговия до 107.03 йени, като днес сутринта достигна 107.44 йени или с 0.60% повишение спрямо края на сесията в петък.

Според прогнозите ръста на индустриалното производство в Германия ще се забави до 3.2% на годишна база през май, спрямо 4.8% за предходния месец. Като, ако очакванията се сбъднат, това ще бъде най-слабия ръст на производството в страната от август 2005 година насам.

Миналата седмица еврото завърши на загуба за първи път от средата на юни срещу долара, след като президентът на ЕЦБ Жан Клод Трише даде индикации, че няма да има скорошни повишения на основния лихвен процент в еврозоната, след предприетото от банката в четвъртък покачване лихвата с 0.25%, до 4.25%.

В петък беше публикуван доклада за фабричните поръчки в Германия за май, който отчетоха спад с 2.0% на годишна база и с 0.9% на месечна, при прогнози на икономистите за повишение съответно с 2.0% и с 0.8%.

Голям натиск върху еврото оказват и очакванията на срещата на лидерите на странните от Г8 в Тояко на остров Хокайдо, да бъдат взети решения и да бъдат направени изявления в подкрепа на американската валута, въпреки че подобна точка липсва в графика.

Но ще се разискват въпросите на глобалното затопляне, бедността, хранителната криза, които в по-малка или по-голяма степен са свързани със слабия долар и скъпия петрол.

Президентът Буш заяви в първия ден на срещата на световните лидери, че САЩ ще продължат да провеждат политика „на силния долар".

Стерлингът поевтиня спрямо долара за четвърти пореден ден, след като индустриалната продукция отчете спад с 0.1% за май, при ръст с 0.2% през април.

Паундът се търгуваше днес сутринта за $1.97 или с 0.51% понижение спрямо сесията в петък.

Поскъпването на долара може да бъде ограничено от спекулациите, че докладът за продажбите на домове в САЩ, който ще бъде публикуван тази седмица, ще отчете намаление и че спада на потребителското доверие зад Океана ще продължи, сигнализирайки за задълбочаване на проблемите на най-голямата икономика в света.

При движението днес, ако доларът преодолее успешно зоната от 107.75-108.00 йени. При успех, възходящото движение ще продължи към 108.20-108.40.

При спад под 107.10 йени, то следваща подкрепа ще бъде зоната 106.40-106.60 йени.

Подкрепа на йената може да окаже статията в SonntagsZeitung, която цитира прогноза на инвестиционния фонд Bridgewater Associates, че загубите от кредитната криза може да достигнат $1.6 трилиона.

При движението днес, ако паундът спадне под зоната на подкрепа 1.9670-1.9700 долара, низходящото движение ще продължи към $1.9635.

При спад на еврото под 1.5610 долара, то ще търси следваща подкрепа в зоната 1.5550 -1.5585 долара. При пробив и на нея, низходящото движение ще продължи към $1.5535.