Две трети от природните бедствия по света са свързани с вода. През последните години в България има известно повишаване на броя на такива бедствия. Това каза доц. д-р Стефан Модев от Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Модев изнесе доклад по проблемите на сигурността при наводнения, в рамките на VІ-та международна конференция на тема: „Сигурността в Югоизточна Европа - публично-частното партньорство и критичната инфраструктура", предаде Агенция „Фокус".

Според доц. Модев - след 2005 година насам са констатирани 6 - 7 случая с необичайни по своята честота валежи, вследствие на което е имало и мащабни наводнения. Той допълни, че в периода 2005 - 2007 година на територията на страната е имало валежи, които имат възможност на поява веднъж на 100 години - в този период са констатиране 4 - 5 надвишения на подобни бедствия.

„Това означава, че ще бъдем свидетели на все по-чести продължителни суши, последвани от наводнения", каза още доц. Модев, като даде за пример наводненията в Цар Калоян през август миналата година.

Трябва да се въведат законови изисквания, според които съответните институции да се задължават да извършват периодична оценка на риска на критични по отношение на риска от наводнения обекти - язовири, водопреносни мрежи, пътища и др.

Припомняме, според доклад на Oxfam International, който беше публикуван от Би Би Си на 9 септември, неуспехът да се предприемат спешни действия за овладяване промените в климата реално нарушава човешките права на хората в най-бедните страни.

Според доклада емисиите от парникови газове, главно от развитите страни, са причина за наводнения, суши и зачестилите екстремни метеорологични явления, предаде BBC.

В резултат на това, реколтите са намалели и хората губят домовете си и достъпът до вода.