Шансът да бъдат намалени ставките по акцизите е доста малък в предвид на това, че тази част от публичните финанси  в ЕС са най-хармонизирани, особено по отношение на установените минимални нива на тези налози.

Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков на въпрос от народните представители от ПГ на Коалиция за България Пламен Орешарски и Румен Овчаров относно намеренията на правителството за намаляване на акцизите, предаде агенция Фокус.

В тази връзка вицепремиерът изрази песимизмът си , че едва ли ще може Европейската комисия да се обърне политиката си и да тръгне към модел, който дава повече възможност на отделните държави-членки да се съобразят със собствения си брутен вътрешен продукт т.е съгласно размерите на икономиката си.

По думите му обачи си заслужава да се пробва и да се говори в тази насока, за да станат по-реални предложенията, които са пред България от страна на експертите на Европейската комисия. Според Дянков разговорите по темата ще започнат през октомври.

„Не подкрепяме предложението за промяна в минималните нива на данъчно облагане, тъй като подобно повишаване ще окаже влияние върху цените на горивата, общите нива на инфлация и вероятно негативно отражение върху икономиката на страната. Имаме предложение ако има промяна в този вид акцизи, тя да е свързана с брутния вътрешен продукт на глава от населението", добави министър Дянков.

От 2009 г. всяка година приходите и от „Митници", и от НАП растат. Към средата на тази година, България има балансиран бюджет и малък излишък. Заедно с Швеция, сме единствените държави в Европейския съюз с балансиран бюджет в момента, отбеляза финансовият министър пред депутатите.