Въпросът за жените, а по-точно за броя им, бе поставен в руската култова комедия „Кавказка пленница" през 1967. В Съветския съюз за многоженство директно се вкарваше в затвор. Но в изостаналите планински мюсюлмански региони Конституцията на СССР и Кодексът за брака и семейството не успяха да пречупят законите на шириата и там полигамия де факто имаше. И продължава да има - твърди руската медия „Время новостей".

Тъй като многоженството обективно съществува, то трябва да се легализира - е мнението на министъра на правосъдието на Киргизия Марат Каипов. Той счита, че съществуващата в законодателството на централноазиатската държава забрана върху многоженството е проява на дискриминация по полов признак, която уврежда демокрацията.

Както е известно, Коранът допуска до четири законни втори половинки. Без да се ангажира с конкретен процент, електронната енциклопедия Wikipedia заявява, че в Киргизия мюсюлманите са „огромното мнозинство от населението".

В Киргизия обаче многоженството е по закон криминално деяние, което се наказва с до две години затвор - поне официалната приказка е такава. Според Каипов, за последните десет години за многоженство са привлечени под отговорност всичко на всичко десет души. При това само през миналата година 40 хил. жени са родили деца извън официален брак.

След като жените в Киргизия не са против полигамията и сами отиват при тези мъже, които вече си имат една или две жени, това не е престъпление, твърди правосъдният министър. Вчера Каипов е изнесъл реч на семинар, посветен на легализацията на полигамията в страната. „Откакто многоженството стана престъпление, мъжът в Киргизия загуби и отговорността си, и мъжкото си достойнство", казва той. При това децата родени от втори и трети жени нямат никакви законни права.

Наказанието е измислено за превъзпитаване на престъпника, аргументира се министър Каипов. Ако даден мъж е осъден на три години затвор и се връща у дома ри трите си жени, къде е поправянето? Този човек трябва да се държи в затвора доживот - а това не е възможно.

Министерството, оглавявано от Каипов е внесло през март в парламента на Киргизия законопроект за многоженството. „Ние сме демократична държава, където дискриминация по полов признак не е допустима. Мъжете са подсъдими за многоженство, но жените са освободени от отговорност за многомъжество (полиандрия)" - гласял е един от аргументите.

Реакцията на президента на Киргизия Курманбек Бакиев е напълно очаквана: той е нарекъл „безделници" чиновниците, повдигащи въпроса за многоженството. „Мисля, че се занимават с това от нямане какво да правят" - скастрил ги е държавният глава.

Въпросът за многоженството е повдиган и в Чечня. Президентът Рамзан Кадиров през 2006 г. е заявил: „това е необходимо на Чечня, тъй като сме във война и по статистика имаме повече жени, отколкото мъже". Главният мюфтия на русия напълно се е съгласил с чеченския лидер. За много жени е лобирал и президентът на Ингушетия.

Точката обаче е за националиста Владимир Жириновски. Докато мюсюлманите настояват многоженството в Русия да се разреши само за регионите, където преобладаващото население изповядва исляма, Жириновски е за тотално отпадане на ограниченията.