Компанията Evraz Group, една от най-големите в света металургични компании, купува от шведската компания SSAB бизнеса със стоманени тръби на канадската фирма Ipsco в Канада и САЩ - съобщили са компаниите.

Ipsco има общо десет предприятия за производство на стоманени тръби и тръбни профили. Капацитетът на заводите е 1,4 млн. т тръби годишно. Консултанти по сделката са Credit Suisse, те оценяват приходите на новите активи на 2.4 млрд. долара, а печалбата преди данъци на $400 млн. годишно.

Канадските заводи ще бъдат купени за сумата $2,3 млрд., а заедно с производствените мощности в САЩ, сделката ще възлезе на $4,025 млрд.

По-голямата част от закупените активи Evraz Group ще препродаде на руската Тръбна метална компания (ТМК), пише „Ведомости", като ТМК ще заплати на Евраз $1,2 млрд. тази година и още $500 млн. през 2009 г. Така участието на Evraz в новопридобитите активи на Ipsco ще бъде за $2,3 млрд. Финансирането на сделката ще се осъществи чрез кредити.

Президентът на Evraz Group посочва: „Сделката ще увеличи присъствието ни в привлекателните енергетически и инфраструктурен сектори в Северна Америка".

За  ТМК това е първата голяма сделка в Северна Америка. Представители на ТМК засега не са коментирали. Само преди два дни от ТМК са заявили, че не участват в търга за продажбата на заводите за тръби на Ipsco.

Според Financial Times, основен конкурент на Evraz в наддаването за заводите е била компанията ArcelorMittal.

Всъщност през 2007 г. Evraz Group можеше да купят цялата Ipsco, но загубиха от шведската SSAB. Тогава шведите предложиха $7,7 млрд., финансирайки сделката също с кредити.

Руските анализатори коментират, че Evraz Group плащат висока цена за активите на Ipsco, тъй като съотношението EV/EBITDA в тази сделка е равно на 10. Цената все пак отчитайки високата конкуренция била приемлива.