Европейската Комисия заяви, че е твърде рано да се дава дата за преговори за членство на Македония в ЕС. Въпреки това Словения подсказва, че по време на ротационното си председателство през първата половина на 2008 конкретните срокове за започване на преговорите могат да бъдат определени, пише днес EUOBSERVER.

След срещата си с македонския президент Бранко Цървенковски вчера, Жозе Мануел Барозу е заявил: „Сега не можем да се ангажираме с дата".

Той е добавил, че Скопие първо трябва да постигне прогрес в някои области, по-конкретно в полицейската и юридическата система, а Комисията ще оцени постиженията по проблемните области в подробен доклад през есента.

Цървенковски е казал, че не очаква началната дата да бъде подарена на Македония и че държавата му ще работи здраво, за да постигне членство. Президентът е добавил също така, че началната дата е важен импулс за бъдещите усилия за реформи.

По-рано през месеца бившата югославска държава с население 2 милиона получи насърчаващо послание от словенския премиер Янец Янса, който в Европейския парламент каза, че правителството му ще се „опита да помогне на тази страна кандидат да получи дата".

Министърът на външните работи на Словения Димитри Рупел е повторил обещанието си по време на посещението си в Скопие. Словения ще е първата от „новите" в ЕС, която ще поеме председателството на Съюза.

Сега Македония е в политическа криза. Партията на етническите албанци наруши т.нар. Охридски договор, мирно споразумение сключено през 2001 след конфликт между македонското мнозинство (?) и албанското малцинство в страната.

Диспутът избухна, след като най-голямата албанска партия и нейният коалиционен партньор бяха изключени от правителството, макар че спечелиха по-голямата част от гласовете на етническите албанци на изборите от миналата година.

Главната етническа албанска партия обвини премиера на страната Никола Груевски и неговата коалиция - която включва друга албанска партия - че игнорира един от принципите на Охридското споразумение, а именно законите, засягащи малцинствата, да се потвърждават от депутатите, които представляват тези малцинства в парламента.

Шефът на международната политика на ЕС Хавиер Солана е казал на македонския президент във вторник, че е нужно започването на сериозен диалог между политическите партии в страната, като е добавил, че това е централен въпрос за постигане на политически консенсус за преговорите за членство в ЕС.