Европейските борсови индекси отбелязват покачване след като директорът на Европейската централна банка Жан Клод Трише заяви, че ще има серия от повишаване на лихвените нива през тази година, което означава по-голямо повишение и засили инвестиционния интерес към еврото и банковата система в еврозоната. В същото време пазарът е в очакване на сигнал за резултатите от срещата на борда на директорите на Федералния резерв за лихвените нива и цената на долара в САЩ, като прогнозите са запазване на основната лихва от 2%.

В своето изявление Трише подчерта, че Европейската Централна Банка е готова да противодейства на нарастващите рискове за ценовата стабилност.

Според ЕЦБ ценовата стабилност ще се задържи при инфлация около 2.0% в средносрочен план.

Но средната инфлация е 3.7% в 15-те страни от Еврозоната и се очаква да остане над 3.0% до края на годината.

Трише също заяви, че силният долар е в интерес за американската икономика. Той добави, че търсенето на петрол е подценено и доставките са по-малки от очакваните.

Освен това след вчерашния срив заради фалшивата новина за война между Израел и Иран, днес се наблюдава естествен процес на възвръщане на доверието на инвеститорите, които води и до покачване на цените на акциите.

Друг двигател за увеличението на индексите са добрите новини за големите самолетни компании, днес доларът суровият петрол падна под $137 за барел, а вчера от Европейската комисия изискаха даване на подробна информация при продажбите на билети онлайн, за да се преборят с дъмпинга от прикриване на фактори, покачващи цените.

Това ще се отрази негативно върху продажбите на по-малките компании и особено на тези в лоу-кост сектора.

В същото време се очаква точно тези авиопревозвачи да бъдат засегнати най-силно от високите цени на горивата и фалитите при тях да са най-много.

От това ще спечелят големите фирми като Lufthansa, които ще поемат пътникопотока.

Вчера от германската авиокомпания заявиха, че не очакват спад на печалбите до края на годината, въпреки рекордните цени на керосина.

За оптимизма в авиосектора допринасят и данните за голямо покачване на броя на резервациите отчетени от гигантите в сектора като TUI.

Своето влияние оказват и положителните данни за индустриалните поръчки за април в Еврозоната, които са нараснали на годишна база с 11.7%, при прогнози за покачаване с 2.7% спрямо спад с 2.5% за предходния период.

На месечна база увеличението е 2.5%, при очаквано намаление с 0.5% спрямо намаление с 1.0% за март.

Четвъртата по големина банка на острова Barclays, пък отчита днес най-голям ръст за последните 2 месеца, след като стана известно, че е предприела действия за увеличаване на капитала си, продавайки акции на държавни инвестиционни фондове в Китай, Катар, Сингапур и Япония.

Американският индекс за европейските пазари Dow Jones Stoxx 600 отбеляза покачване за първи път от 6 дена насам, като сутринта достигна 295.14 пункта или с 0.9% повече от вчера.

Индексът е отбелязал спад с 19 % от началото на тази година, заради опасенията от високата инфлация и цени на петрола и заради спада на доверие в банковата система, в която отписаните активи надвишиха $400 милиарда.

Националните индекси днес отбелязват покачване във всичките 17 западноевропейски страни.

Британският FTSE 100 повиши 0.55% до 5 665.90 пункта. Френският CAC 40 прибави 0.97%, до 4 516.94, а германският DAX нарасна с 0.43%, до 6 564.18 пункта към 16:00 часа българско време.

TUI Travel отбеляза покачване до 212.25 пенса или с 1.92% повече от нивото в края на деня вчера.

Акциите на Barclays пък достигнаха 336.00 пенса или с 8.13% повече от вчера, което е най-високото им ниво от седмица насам.

Deutsche Lufthansa сутринта отчете ниво от 14.72 евро, като в момента се акциите и се търгуват на нива около 14.47 евро или с 0.14% пове1е от вчера.

BNP Paribas покачи до 61.20 евро след изказването на Трише, като в момента акциите и се движат около 60.88 евро или с 1.67% повече от вчера.