Единната европейска валута поскъпна днес до най-високото си ниво за последните близо два месеца. Еврото увеличи рязко стойността си спрямо долара, след като днес  бяха публикувани данните за нивото на безработицата и инфлацията в еврозоната.

Към 15.27 българско време еврото удари курс от 1.2619 EUR/USD. Малко преди двата доклада на Евростат, които бяха публикувани в 12 ч. българско време котировките на единната валута вървяха около 1.2550. Днес пазарът отвори при нива от 1.2504 евро за долар.

За последно еврото беше над 1.26 на 4 юли, а над 1.2616 ден по-рано.

Припомняме, че Евростат днес съобщи, че инфлацията в еврозоната се е ускорила с 0.2 процентни пункта през юли и е достигнала равнище от 2.6%, далеч над 2-процентовия праг търсен от ЕЦБ.

Освен това безработицата в еврозоната нарасна до 11.3%, което е най-високото и историческо равнище.

Тези две новини карат част инвеститорите да смятат, че централните банки, ще предприемат допълнителни мерки за стимулиране на икономическия растеж. Според други обаче високото ниво на инфлацията в еврозоната може да доведе до повишаване на лихвените проценти.

Покъсно днес се очкава изяввление да направи председателят на ФЕД Бен Бернанке, който пазарите очакват да даде сигнал дали ще има нова програма за количествени улеснения в САЩ.