Италианци от групировката Finmeccanica (Финмеканика) заявиха готовност да модернизират хеликоптерите Ми17 и Ми24 на българската армия, стана ясно по време на официална пресконференция на компанията в София.

Както е известно договорът за това с израелската „Елбит системс" бе отменен, а необходимостта от ремонт и модернизация на вертолетите остава.

Фирмата „Галилео Авионика" от групировката Finmeccanica е кандидат за поръчката и предлага своите услуги, заяви Джузепе Мареска, вицепрезидент по маркетинга и търговските отношения във „Финмеканика". Той добави, че Finmeccanica има споразумения с руската „Рособоронекспорт", което предвижда възможността италиански компании да модернизират руските хеликоптери.

През септември България ще получи първия самолет „Спартан", съобщи Мареска. Доставката е в изпълнение на договора с „Аления аеронаутика", която също е от групировката Finmeccanica за доставяне на пет тактически транспортни самолета „Спартан" на българската армия на стойност 91 млн. евро. Джузепе Мареска потвърди интереса на групировката и за опцията за доставяне на още три самолета.

Finmeccanica има желание да развие по-мащабно сътрудничество с българската промишленост и предлага трансфер на съвременни технологии и ноу-хау.

Finmeccanica е глобална компания, работеща в областта на космонавтиката, отбраната и сигурността, която е базирана в Италия. Групировката има около 60 000 служители. Произведената продукция през 2005 година възлиза на 11.5 милиарда евро. Групировката инвестира в научна и развойна дейност 15% от приходите си. Дейността на групировката не се ограничава само във военната област. 47% от приходите за 2005 година на групировката са от продукция за гражданско потребление и от дейности, които не са свързани с отбраната.

Сред силните страни на Finmeccanica са транспорта и особено железопътния, изработването на различни навигационни системи и системи за наблюдение на суша, брегова ивица и пристанища. Finmeccanica е изградила 5 радарни системи у нас, с които работи ръководство „Въздушно движение - София".