Германската фирма "Golden Buffalo" има намерение да изгради в горнооряховското село Горски горен Тръмбеш вятърни генератори. Това стана ясно на проведена среща между представители на фирмата и кмета на общината Йордан Михтиев, съобщава „Янтра днес".

Според официалната информация, германската фирма е специализирана в отглеждането на биволи и търговия с техни продукти, както и в поставянето на вятърни генератори и слънчеви колектори, а също и с култивирането на растения за биогаз.

За да бъдат монтирани генераторите край Горски горен Тръмбеш, следва да се направят поредица от изследвания, обясни зам.-управителят на хамбургския клон на фирмата Хорст Люпферт. За целта ще се извърши анализ на ветровете, каква е тяхната скорост, колко са ветровитите дни на съответното място и т.н.

Пак според Люпферт, по-тромава е процедурата по издаването на необходимите 28 разрешителни за започване на дейността. Иначе фирмата изчислява колко генератора могат да бъдат инсталирани, на колко места и доколко е възможно произведената енергия да влезе в националната мрежа.

Практика на фирмата е да създава свои клонове в държавите, в които стъпва, стана ясно на срещата. От "Golden Buffalo" не изключиха възможността за съдружие с община Горна Оряховица, в случай, че проектът се реализира.


Фирмата има и самостоятелна готовност да доведе в региона инвеститори, способни да вложат 1 млн. евро в генераторите. Методът вече е изпробван в Румъния и Унгария, където контактите се водят директно със самите инвеститори.

Интересна подробност е, че на интернет сайта на германската фирма http://www.golden-buffalo.
de/startseite/
се посочва, че фирмата се занимава единствено с отглеждане на биволи и производство на биопродукти от тях. Не е посочен инвеститорски интерес към производството на слънчеви колектори или вятърни генератори.

Не по-малко от 15 генератора трябва да бъдат поставяни на едно място, обясниха още от "Golden Buffalo". Логично за целта са нужни големи терени. Това е и още едно от предимствата на Горски горен Тръмбеш - освен надморската му височина от 427 м, в селото има и 370 дка общинска земя. От конфигурацията от 15 генератора могат да бъдат произведени поне 40 мегавата енергия годишно.

От сайта на фирмата става ясно, че германците отглеждат и в България биволи, които внасят от Аржентина. Посочва се, че при отглеждането на биволите не се използват хранителни добавки, а биволите се отглеждат в открити пространства. Фирмата се занимава и с производство на биволско кисело мляко.