Търговията на Германия с двете най-големи икономики на света, САЩ и Япония, се свива - за сметка на това германците откриват нови пазари. За първото тримесечие най-бързо нараства износът за Русия: Spiegel.

Германският икономически „натиск на изток" за първите три месеца на 2007 се е повишил до €6 млрд., тоест с една трета над резултата от преди година, сподели статистическата федерална служба.

Износът за Русия се увеличава трикратно по-бързо от общия темп на увеличаване на износа. Общо, германските предприятия за първите три месеца от началото на годината са продали в чужбина стоки на стойност €238,8 млрд., или 10,8% повече отпреди година.

Все по-търсени са продуктите със знак „Made in Germany" също и в новите членове на ЕС. Само в Полша за Q1 на 2007 е внесла с 28% повече германски стоки. Стойността на доставените стоки се е повишила с 22,7% до € 25,7 млрд. Износът за всичките 27 държави членки е в обем € 157,3 млрд., повишение почти 13% в сравнение с тримесечието на предходната година.

С двуцифрено число се е увеличил износът за Индия (+18%), Швейцария и Китай (11,8%). За сметка на това в търговията със САЩ германският износ е намалял с 4,9%, за Япония с 6,7%.

Важен пазар на германски стоки е Франция - доставени са стоки за €24 млрд., плюс 9.2 процента. От шестдесетте години тя е търговски партньор номер едно на Германия - както по износа, така и по вноса. ФРГ са внесли от началото на годината €16.8 млрд. френски стоки, 12 % ръст. Общо вносът в Германия се е увеличил за година с 8.1% до 190 млрд. евро.