Премиерът Бойко Борисов поиска немски автомобилен концерн да дойде в България. Това се случи на пресконференцията след срещата му с германския външен министър д-р Франк Валтер Щайнмайер.

Премиерът похвали ниските данъци у нас, както и качествената работна ръка. Поне един автомобилен завод да дойде в България, нямаме претенции дали ще е BMW, Мерцедес, Порше или Фолксваген, каза Борисов. Той обясни на височайшия гост, че и сега от произвеждани у нас части можело да се сглоби кола и било редно немски возила да се сглобяват в България изцяло.

Германският външен министър прие "офертата" с усмивка.

Стана ясно още, че на Щайнмайер Борисов дал и карта с газовите ни находища и пътя на газа за Европа, който може да минава през територията ни. Чертежите на премиера първият дипломат на Германия щял да ги носи в родината си.

Борисов обяснил ползата от изграждането на газов хъб на родна територия. Начертал трасетата на интерконекторите от Гърция, пътят на синьото гориво от Азербайджан, от другите диверсивни връзки, както и нашите находища. 4-5 доставки можем да съберем в този хъб, изтъкна министър-председателят.

България ги заслужава, отчете министър-председателят. Заслужаваме нашият интерес да бъде защитен, категоричен бе Бойко Борисов.

Иначе той е доволен, че и леви, и десни у нас се обединили да лобират пред Щайнмайер за членството ни в Шенген. Това, по думите на премиера, правело добро впечатление. Доста близко сме, смята Бойко Борисов.

На свой ред германският първи дипломат отчете добрите отношения между България и страната му. Опитваме се да се справим с предизвикателствата, каза Франк Валтер Щайнмайер. Имаме общ интерес, изтъкна той. Общите приоритети на двете държави били да се запази целостта на ЕС, както и да развиваме икономическите ни отношения.
5 000 германски фирми намериха пътя към България, изтъкна външният министър на Германия. Немският бизнес намерил много добри работници с добро образование у нас. Двете държави обаче според него не са развили пълния си потенциал и затова поиска увеличаване на германските фирми у нас.

Търсим начин за още повече немски фирми, които да дойдат тук, увери Щайнмайер. Предимството ни били не само ниските данъци и ниско заплащане на труда, но и добре образованите служители. Той обаче поиска реформи във вътрешната политика на страната, съдебна система, обществените поръчки.