Все още няма споразумение между коалиционните партньори в Атина за приемане на пакета от строги икономически мерки. Днес е поредната среща на тримата лидери.

Председателят на социалистическата ПАСОК засега упражнява вето по орязване на пенсии и заплати. Синдикатите подготвят масови протести, ако мерките бъдат приети в парламента, съобщава националното радио, цитирано от Портал Европа.

Премиерът Андонис  Самарас е готов да поеме политическата отговорност и да приложи болезнените икономически мерки, за да остане Гърция в Еврозоната.

Кабинетът предлага пакет от бюджетни съкращения, които да гарантират финансиране на страната от кредиторите. Лидерите на двете леви партии, които участват в коалицията, са категорично против ново орязване на заплати и пенсии.

Председателят на ПАСОК, който е бивш финансов министър, е с резерви по отношение на предлаганата политика. Същевременно депутати-социалисти заявиха, че няма да подкрепят закона за шокови реформи в бюджетния сектор. Социалистическата партия е пред разцепление, а Венизелос е готов да напусне правителството, коментират в Атина.

Днешната трета поредна среща на тримата лидери е от изключително значение. Ситуацията е критична, защото паричните резерви са почти на нула, заявиха от Министерството на финансите.