Общата стойност на проектите за игрални зони в Русия, които са отправени до Министерството на финансите от администрацията на четирите региона в Русия, е възлязла на 727,5 милиарда рубли, или $31,2 млрд. по днешен курс. Вестник Комерсант изтъква, че това е два пъти повече от средствата, които Руската федерация ще отдели за зимната олимпиада в Сочи през 2014 г.

Според представените проекти, 101 млрд. рубли трябва да бъдат отпуснати от федералния бюджет, а останалата част от средствата са на регионите и инвеститорите.

Идеята игралните домове в Русия да бъдат ограничени в четири специални територии, единствено на които са разрешени хазартните игри, започна да се реализира през декември 2006 г., когато Владимир Путин подписа съответния закон. До лятото на 2009 г. в четирите игрални зони трябва да се премести целият хазартен бизнес в страната.

За регулирането на хазартния бизнес в Русия отговаря Министерството на финансите. През 2007 г. то подготви постановления на правителството, очертаващи границите на три от зоните и техните названия: (Азов-Сити на границата между Краснодарски край и Ростовска област, Янтарна в Калининград, Сибирская монета на територията на Алтай). Постановление за четвъртата зона, която трябва да се разположи в Приморския край на Тихия океан, все още няма.

Законът за организация на хазартните игри не предвижда финансиране строителството на зоните от федералния бюджет.

Регионите са подготвили предварителни финансово - икономически обосновки за бизнеса си. Най-скъп ще бъде проектът Азов-Сити, в който се планират инвестиции в размер на 415,9 милиарда рубли. Руските медии подчертават, че в нито един от документите на МФ не се предвижда отпускане на средства за „хазартните зони".

Преди време Руският съюз на индустриалците и предприемачите РСПП бе предлагал да се смекчи подписания от Путин закон, който забранява хазарта да излиза извън четирите зони. Бе изпратен документ, предлагащ да може да се откриват казина също и в хотели и туристически комплекси.