Управителят на централната банка на Сърбия Радован Желасич е заявил, че инфлацията в страната е причинена от правителствените разходи. Ръстът на контролираните цени според банкера е най-голямата пречка за намаляване на лихвените нива през тази година. Информацията е на икономическата агенция Bloomberg.

„Ако единствено се опитвахме да постигнем цели по размера на същинската инфлация, можехме да намалим драстично основния лихвен процент", казал е Желасич в интервю вчера.

Централната банка на страната започна да използва лихвения процент за контрол на инфлацията през септември. Оттогава досега лихвеният процент по рефинансирането бе намаляван 10 последователни пъти и в момента възлиза на 9.5%. Инфлацията е останала под целевите стойности между 4% и 8% за тази година.

Новият кабинет, на власт от 16ти май, е казал, че реалните заплати тази година ще бъдат повишени с 13.6%, но едновременно с това държавно контролираните цени на електричеството и публичните услуги ще бъдат покачени.

Желасич, на 38 години, е нарекъл плана за разходи „бюджет за година на избори" и е прогнозирал дефицит в размер 2.5% от БВП, сравнено с правителствените прогнози за 0.5% БВП.

„Пропастта може да се окаже много по-висока, отколкото ни се иска да видим", казал е той. Увеличението на заплатите сериозно застрашавало конкурентната способност на Сърбия. „Скъпата монетарна политика е последица от лоша фискална политика".

Плановете на правителството ще имат отрицателен ефект върху дефицита по текущата сметка, казва Желасич.

Правителството прогнозира, че икономиката на Сърбия през 2007 ще нарасне със 7%, от 5.7% на предходната година.

Обаче централният банкер е допълнил, че годишната инфлация може да бъде между 0.5% и 1% по-висока от правителствените оценки (6.5%) поради лошата бюджетна политика на правителството.

Желасич е в конфликт с кабинета на Войслав Кощуница, като обвинява правителството в желания да ограничи независимостта на централната банка. Отвръщат му с укори, че политиките на Желасич заплашват доверието към кабинета и гражданите.

Банката възнамерява от следващата седмица да въведе някои непопулярни мерки, свързани с банковите кредити за гражданите.