Федералната комисия по комуникациите на САЩ гласува в полза на предложение, което може драматично да промени начина, по който потребителите използват интернет.
Комисията отваря възможност за интернет доставчиците да искат заплащане от уеб страниците, за да могат да доставят с по-добро качество съдържанието си, съобщава "Вашингтон поуст", цитиран от "Фокус".

Планът, който събра 3 срещу 2 гласа, може да отвори врата към нова икономика на глобалната мрежа, в която доставчиците ще таксуват допълнително уебстраниците, за да гарантират безпроблемно им разпространение в интернет.

Предложението все още не е окончателното решение, но е сериозна крачка към реализиране на идея, която предизвика яростна съпротива от защитниците на потребителите, от върховете на Силициевата долина и от демократическите законодатели.

Сега комисията отваря предложението за 120-дневно публично обсъждане. Окончателният вид на правилата ще бъде гласуван, след като институцията разгледа обществените коментари.

Предложенето разпали битка между две от най-влиятелните индустрии в САЩ - от една страна Силициевата долина и от друга доставчици като Verizon и AT&T, които изграждат инфраструктурата, пренасяща интернет съдържанието към домовете на потребителите.

Телекомите твърдят, че ако нямат право да искат от технологичните компании по-високо заплащане за бързите връзки, няма да са в състояние да инвестират в по-бързи връзки за потребителите.