В средата на завършващата седмица Иран и Северна Корея са постигнали споразумение за кооперация в енергийния сектор, информира агенция France-Presse.

„Двете държави могат да си сътрудничат в сферите на проучванията, производството и други в енергийния сектор", казал е министърът на петрола на Иран Вазири Хаманех след срещата с министъра на външната търговия на Северна Корея Рим Кионг Ман.

Според корейския министър, Пхенян търси увеличаване сътрудничеството в енергетиката и също така иска да обменя рафиниран петрол срещу суров със страната производител номер две в ОПЕК.

Тъй като двете държави са на предния фронт в борбата срещу империализма, а техните политически отношения са на най-добро ниво, то Северна Корея ще получава петрол от Иран, срещу което ще дава на Иран излишъците от собствения си рафиниран петрол, казва севернокорейската информационна агенция.

Повече подробности не са известни, но Иран действително е принуден да внася милиони литри петрол дневно, за да покрива недостига заради липсата на рафинерии.

Рим е добавил, че Северна Корея може да изпрати в Иран своите инженери, които да осигурят техническа подкрепа за рафинериите.