В края на годината икономистите изглежда хвърлят боб или гледат на кафе. Поглед към чашата показва, че на дъното ясно се виждат черните облаци над световната икономика. Никак не са светли и перспективите за еврозоната.

Странна картина представлява в момента Германия: XL-растеж от 3 % през тази година, за първи път износ за над един билион евро и рекодно нисък брой безработни. От друга страна обаче германците са стреснати както никога досега заради еврокризата и страха от инфлация. Какво правят хората, когато ги е страх за стойността на парите им, когато дори не знаят дали валутата им ще надживее 2012 г.? Ами, харчат! На вътрешното потребление се дължи половината от икономическия ръст през тази година.

Но не само страхът е единственият баща на потреблението. "До последно пазарът на труда се развива много стабилно, очакваме за следващата година и относително стабилно развитие на доходите", казва Роланд Дьом от Института за икономически изследвания в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той очаква икономически ръст в Германия догодина от порядъка на 0,6 %.

Тежко ще е на всички

Изследователският институт на Deutsche Bank, точно обратното, очаква година на нулев растеж. Позитивната тенденция на трудовия пазар ще спре, казва анализаторът Щефан Шнайдер: "Защото хората вече не очакват както през 2008/2009 г. кратка криза, от която да може да се излезе бързо. Вече става ясно, че е налице структурна криза на напасването в еврозоната".

Няколко страни от еврозоната твърде дълго са живели над възможностите си. Вследствие на мерките за спасяване на банките, дори и стабилни държави се озовават в дълговата спирала. Последиците от това са, че почти всички, във или извън еврозоната, ще трябва да си самоналожат програми за икономии. Според икономиста Шнайдер нещата стават проблематични, когато всички страни пестят едновременно: "Коя страна да девалвира спрямо коя друга?", пита той и допълва, че тогава и емисионните банки вече няма да могат да бъдат използвани като компенсаторен инструмент, тъй като лихвите вече ще клонят към нулата".

Рецесията чука на вратата

Повечето прогнози изхождат от виждането, че в еврозоната ще настъпи лека рецесия. През 2012 г. икономиката ще се свие с около половин процент, докато в същото време американската ще нарасне с около два процента.

За разлика от предишни конюнктурни цикли икономиката на най-крупните икономики ще се развива по-малко динамично. А когато дадена страна изпадне в криза заради масивни проблеми в секторите на недвижимите имоти и банките, опитът сочи, че подобни кризи траят особено дълго.

Германия има късмета, че не беше застигната от ипотечна криза подобно на тези в САЩ, Испания или Ирландия. Свиването през 2009 г. е било предизвикано от резкия спад в световната търговия. Но голямото търсене, най-вече от бурно развиващите се страни, е повече от добра компенсация. Благодарение на очаквания в тях икономически ръст между 8 и 9 %, в световен мащаб конюнктурата може да нарасне през 2012 година с до 3.5 %, смятат експертите.