Вестник "Капитал" спечели награда в категория "Дизайн на първа страница" на осмото издание на European Newspaper Award, където тази година бяха оценявани общо 287 издания от 26 страни.

Наградите са най-голямото вестникарско състезание в Европа, където освен дизайна и визуалните решения, се оценява и цялостната концепция на изданията.
Отличието е за три от първите страници на "Капитал". Това са броеве, издадени след ре-дизайна през март тази година. В същата категория за седмични вестници са наградени още Amsterdam Weekly (Холандия), Euro am Sonntag (Германия) и Presso (Финландия).

Жури от 8 члена, съставено от медийни експерти от седем европейски държави, отличи изданията с най-добър дизайн за 2006г. в четири основни категории и присъди още 91 "awards of excellence" (награди за постижения) в допълнителни 17 категории, съобщава News.bg.

Наградата за най-добър дизайн на национален вестник е присъдена на белгийския всекидневник "De Morgen". Отличието за регионален вестник е за "Bergens Tiende" от Норвегия, а за локален - на "Hufvudstadbsladet" (Финландия). Сред седмичниците победител е португалският вестник "Expresso".
Специалната награда на журито се присъжда на спортния вестник "Superdeporte", който се издава във Валенсия, Испания.

European Newspaper Award стартира по идея на немския дизайнер Норберт Кюпер, който работи за списанията "Medium Magazine" (Германия), австрийското "Der Osterreichische Journalist" и "Schweizer Journalist" (Швейцария). Като основна цел на ежегодното им провеждане, организаторите посочват подобряването и размяна на информация относно дизайна и графичните концепции на печатните медии в Европа, както и въвеждането и утвърждаването на нови креативни решения.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в City Hall - Виена през април 2007г.