Данъчните служби на Казахстан търсят от ArcelorMittal около 1 млрд. долара. Компанията на Лакшми Миттал оспорва иска на данъчните в съда, но засега неуспешно. Експерти на руската RBK Daily предполагат, че действията на казахските власти може би са предизвикани от общо недоволство към работата на индийската компания: от есента на 2006 година в резултат различни аварии в шахтите на ArcelorMittal за загинали 71 миньора.

„Арселор Миттал Темиртау" е дъщерно предприятие на най-голямата в света металургична компания ArcelorMittal. В компанията влизат Карагандинския металургически комбинат с годишно производство 5,5 млн. т. стомана, шахти за добив на въглища и находища на желязна руда.

Миналата седмица специализиран междурайонен съд не е удовлетворил жалбата на „Арселор Миттал Темиртау" спрямо иска на данъчния комитет. Според запознати източници, към компанията са повдигнати искания за плащане на данък доход за периода 2002 - 2005 година.

Проверката на данъчните е установила, че металургичната компания не е внесла в различни нива на бюджета суми (включително глобите) от близо 101 млрд. тенге (около $ 842 млн.). Друг източник посочва, че допълнително начислените данъци са в размер на $820 млн., а глобите - $260 млн.

Сега компанията има 15 дни, за да обжалва в апелационната инстанция решенията на съда.  

Междувременно компанията е заплашена и от друго голямо дело за данъци - възбудено от данъчния комитет на министерството на финансите на Казахстан. По данни на казахските медии, компанията е нарушила законодателството на Казахстан за трансферно ценообразуване. В казахската преса се говори за сумата от $3 млрд., която големите корпорации дължат на държавата, сред тях и компанията на Лакшми Миттал. Индийското поделение на два пъти успява да се отклони в съдилища в столицата Астана, но данъчните търсят реванш в надзорната инстанция на Върховния съд.

През последно време ситуацията около дейността на компанията на Миттал в региона се е изострила, отбелязва директорът на Евразийския център за политически изследвания в Астана Рустем Лебеков. Взрив в принадлежаща на компанията шахта през септември 2006 г. отне живота на 41 миньора. През януари 2008 загинаха 30 шахтьора в шахтата Абайская. Двете трагедии провокираха масови вълнения.

Обаче проверките на големите данъкоплатци в Казахстан са започнали далеч по-рано и не засягат само Миттал, продължава експертът. Изглежда държавата е решила да си върне контрола върху основните отрасли в Казахстан. Начислените крупни суми говорят за борба между групировки вътре в правителството на Казахстан: някои продължават да осигуряват влиянието на Миттал в страната, а други му се противопоставят.

Но според Владимир Жуков от Lehman Brothers, както и според Лебеков, надали Arcelor­Mittal ще се предаде без бой: „Най-вероятно съдът ще преразгледа и двата иска и Миттал ще може да разреши проблема с малка загуба на кръв".