"Китайски вятър за 1 млрд . лв.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Мистериозен китайски инвеститор, който според Националната електрическа компания (НЕК) ще вложи над 1 млрд. лв. във вятърна електроцентрала, предизвика недоумение сред експертите и инвеститорите в зелена енергия. Объркването в бранша е сериозно - държавата хем въвежда ограничения за ВЕИ сектора, хем лансира голям проект в Североизточна България, където мрежата вече е пренаситена от вятърни турбини. Липсата на публична информация само задълбочава усещането, че нещо важно отново се случва на тъмно. А тълкуванията на сектора са, че в проекта няма бизнес логика и дори може да е опит на чуждата компания да напусне пазара, взимайки си блокираната в държавата гаранция от 25 млн. евро.

Пресцентърът на НЕК съобщи, че на 5 декември компанията е сключила договор за присъединяване към мрежата на вятърен парк, без да посочва инвеститора поименно и без дава технически подробности по съоръжението. В съобщението обаче е дебело подчертано, че собственикът - китайски инвеститор, се е отказал да продава енергията по преференциални цени. Така новата централа няма да "тежи" в сметките за ток, става ясно от съобщението. В такъв случай съгласно Закона за енергията от възобновяеми източници за централата не важат годишните ограничения за свързване към мрежата и инвеститорът не дължи авансови 50 000 лв. на мегават като гаранция за сериозността си. Инвеститорът ще трябва сам да изгради преносната инфраструктура и да намери пазар за енергията си, но за целта се нуждае от енергийна борса, каквато в България все още няма. В момента според представители на ВЕИ компании няма как такава инвестиция да е икономически обоснована предвид по-ниските енергийни цени на свободния пазар, както и заради несигурната политическа и регулаторна среда.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Българите пазаруват рядко и със страх в интернет" е водещo заглавиe на в. "Сега"
България е няколко обиколки след Западна Европа в използването на интернет за пазаруване и банкиране. У нас този тип трансакции са редки, а недоверието в мрежата - високо в сравнение с ЕС. Традиционното приложение на интернет е за активност в социалните мрежи и за онлайн игри. Това показва новият доклад на Евробарометър за компютърната сигурност в съюза.

Докладът изтъква известен напредък на България при дела на хората, влизащи в интернет всеки ден. Той се е увеличил от 35 на 42% . Въпреки това честотата на интернет потребление у нас е далеч по-ниска от средното ниво за Европейския съюз. 41% от българите изобщо не ползват интернет, което ни поставя на едно от последните места по потребление на мрежата на континента. Гражданите на Средна и Северна Европа прекарват повече време в мрежата от източноевропейците. В Швеция, Дания, Холандия над 80% от цялото население използва интернет поне веднъж дневно.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Във веригите:Повече отстъпки за БГ стоки", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Търговските вериги да бъдат по-толерантни към българските производители и да им предлагат еднакви условия с чуждите. Това предвижда подготвеният пакет от антимонополни мерки на БСП и ДПС, научи "Стандарт".
Родните фирми се оплакват, че са изнудвани да правят прекалено големи отстъпки, ако искат стоките им да се продават в хипермаркетите. Това на практика ги оставя почти без печалба.
С промените ще се гарантират еднакви търговски отстъпки за всички доставчици. За целта ще се използва френският модел за защита на конкуренцията. Идеята е големите вериги да се проверяват за монополно положение при продажбата на определени стоки и дали упражняват диктат над производителите.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Разрешават да има повече заведения на морския бряг", пише в. „24 часа"
Повече заведения може да има на плажовете от следващия летен сезон, ако се приемат идеите на няколко депутати от БСП. Те са подготвили промени в закона за Черноморското крайбрежие, които са внесени за разглеждане в парламента.
Една от тях гласи, че преместваемите обекти за бързо обслужване и съобръженията за спорноразвлекателна дейност могат да заемат до 2% от площта плажа.
Според сега действащите разпоредби те могат да са до до 2 на сто, но само от активната площ и то до 400 кв. м при плажове до 40 декара. Ако тя е над 40 декара, заведенията и спортните съобръжения не могат да са повече от 1% от активната площ.
Предвижда се още височината на преместваемите обекти да не е над 3,6 м. Толкова е ограничението и за преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други обслужващи дейности, които могат да се поставят в 100-метровата ивица от морето, но извън плажовете.
Другото условие е те да не надвишават установените в подробния устройствен план устройствени показатели. В сегашния закон това е забранено с изключение на пейки, спирки и друга подобна инфраструктура.
Прочети още от в. „24 часа"

""Газпром": "Южен поток" ще обедини газовите пазари" е заглавиe от в. "Труд"
Газопроводът "Южен поток" ще обедини хората и газовите пазари, а няма да ги разедини. Токова уверение даде пред Брюксел заместник-шефът на "Газпром Експорт" Александър Медведев, който представи проекта на конференция, посветена на развитието на газопровода в белгийската столица. Форумът се проведе в петък, само ден след като Европейската комисия разпространи в медиите свое становище с три критични въпроса към газовия проект.
Според енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер всички двустранни споразумения между Русия и страните, през които ще мине газопроводът, включително и България, трябва да бъдат преразгледани. Целта е те да бъдат така договорени, че до газопровода да имат свободен достъп всички страни, които искат да го използват, а и да има ясни правила за ценообразуване на преноса. Необходимо е също така доставчикът и преносителят на газа да бъдат различни лица, за да бъдат изпълнени изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС. В отговор на забележките българското икономическо министерство заяви, че ще се съобрази с изискванията на Брюксел и дори очаква помощ от комисията при преговорите с "Газпром".
Прочети още от в. "Труд"

"Вкараха предизборните кебапчета в задача по математика" четем на първа страница във в. "Монитор"
Задача по математика, в която се разказва за предизборни кебапчета и знаменца, вбеси родители от цялата страна и плъзна из социалните мрежи вчера.
Въпросната задача номер 6 се паднала на поредното математическо състезание „Иван Салабашев", което се проведе този уикенд. Условието й, предназначено за деца от втори клас, гласи: "Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?" Втрещени от питането за кебапчета и знаменца, хлапетата споделили смущението си със своите родители. Стотици майки и татковци започнаха да се възмущават в социалната мрежа „Фейсбук".
„Толкова ли няма с какво друго да учат децата на математически уравнения и изчисления, ами трябва от невръстни да ги политизират и занимават с глупости", коментираха родители от Пазарджик. Те настояха да бъде потърсена отговорност от автора на изпита.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Щетите по автомобилни застраховки ще се отчитат в реално време", пише в. "Капитал Daily"
До няколко месеца всички щети по автомобилни застраховки ще се отчитат в реално време с регистрация в една електронна система. Това стана ясно по време на дискусия за застраховането, част от поредицата "Chivas 12 стола", която се проведе в четвъртък в София. На дебата заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев съобщи, че се работи по създаването на системата, в която всички застрахователи ще отчитат регистрираните при тях щети по полиците "Гражданска отговорност" и "Автокаско". Очаква се тя да бъде технически готова и изпробвана през март следващата година, а до края на първото полугодие да започне реално работа, уточни Богоев.

Новият регистър, до който ще имат достъп застрахователите, ще позволи на компаниите да прилагат при желание модела бонус-малус, при който собствениците на автомобили, които не са причинявали пътни инциденти, плащат по-ниски цени, отколкото тези с нарушения. За да стане този модел задължителен, трябва да се направят промени в Кодекса за застраховането.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Сив е цветът на растежа", пише в. "Сега"
Политическият новоговор е два вида: "висок стил", извратен до неясно бръщолевене "брюкселски" език - на него общува кастата на чиновническия "елит" - и "сигнален" език, с който "елитът" свежда идеи до нивото на тълпата. "Брюкселският" се усложнява и вече се учи в специална магистратура (т.нар. "европеистика"). "Сигналният" се опростява до знакови думи, които ни натрапват (втълпяват, от "в-тълпа") като команди. С тези кодове извикват у населението програмирани емоции. Поради стремителното изтъпяване на тълпата, командите слизат вече под нивото на второсигналната (вербална) комуникация. Все по-често "елитът" налага първосигнални кодове като командите с цветен код. Такива са кодовете за нарастваща опасност "жълто-оранжево-червено". По същия начин сивият цвят се налага като код за лошо, нежелано, отхвърляно явление в стопанството. Всеки път, като говори за "сив сектор", "сиви практики", "сиви фирми", с половин уста "елитът" припомня, че "сиво" не е незаконно, а нещо неотчетено, изплъзнало се от контрол, но се очаква лоялният системен индивид да реагира на цветния код "сиво" като доберман на команда "дръж!"
Прочети още от в. "Сега"

"Купуваме билети за влака онлайн" пише в. „Труд"
До дни билети за влак ще могат да се купуват онлайн. Тестовете на електронната система са минали успешно миналата седмица и се очаква още преди коледните и новогодишните почивни дни системата да заработи, обясниха източници от националния жп превозвач пред "Труд".
В началото билети онлайн ще могат да се купуват само за влаковете София - Варна и София - Бургас. Причината е, че в момента БДЖ разполагат с ограничен брой мобилни устройства за проверка на електронните билети. През следващите месеци обаче идеята е по електронен път да може да се плати билет във всички бързи влакове на БДЖ.
Системата за издаване на електронните билети бе изградена от "Информационно обслужване". Срокът за приключване на проекта е следващата седмица. Цената е 60 000 лева.
Новата система ще позволи на клиентите на жп компанията освен да купуват билети и да се снабдят със запазено или спално място.
Прочети още от в. „Труд"

"10% ръст на руските туристи тази зима", четем във в. "Монитор"
С 5% повече туристи очакват ски курортите ни тази зима. Очакваният ръст при британските туристи е 5%, а за руските - 10 на сто, съобщиха от бранша.
Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обясни, че прогнозите са на база записванията към момента. Очакванията за увеличение на туристите се потвърждават и от Байко Байков, председателят на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). По думите му ръстът ще се дължи основно на руския и украинския пазар и в по-малка степен на турския. Нели Сандалска, вицепрезидент на Балканската федерация на сдруженията на туристическите агенции, поясни, че ръстът на туристите от Великобритания се предвижда да е около 5 на сто, а от Русия - 10%.
От бранша отчитат още, че има съживяване на пътуванията на гърци към зимните СПА курорти у нас. По отношение на търсенето от Сърбия и Македония експертите коментираха, че то остава устойчиво. Пакетите за Коледа и Нова година са почти изцяло разпродадени, съобщиха още от бранша.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Ще вземат ли бедните 400 евро?", пише в. „24 часа"
Писмата до Дядо Коледа вече трябва да са написани и пуснати. За да ги получи добрият старец и да пришпори добрия стар Рудолф начело на впряга си, та да зарадва всички, които са слушкали през изнизващата се вече година... Все пак трябва да се започне оптимистично, нали? В тон с оптимистичното искане на президента на Европейския икономически и социален съвет Анри Малос минималната заплата в ЕС да стане 400 евро. Минимално минималната. Границата иначе е от 400 до 1000 евро според състоянието на съответната държава членка. Естествено, ние, българите, равноправните членове на Европата, хвърляме шапки поне за тези мержелеещи се в необозримото бъдеще 400, които са си почти 800 лева. Ако да сме според статистиката пак на дъното на всички статистики по мизерия, неудовлетвореност от живота и вселенска тъга по съществуването си. В скоби - вярно е, че сме на дъното, друг е въпросът защо и кой, кой, кой е виновен за това. Тъжна ни майка, тъжна ни Коледа, така се очертават нещата сега-засега. Но това предколедно пожелание е нещо като запалване на светлината в тунела ни, както по света и у нас вече палнаха тържествено елхите по площадите. И вдигнахме взор нагоре, та да не изпуснем онази ярка звезда, дето ще кацне на върха на нашата елхичка. И се заозъртахме в западна посока, та да мернем влъхвите и да се възрадват душите ни. Оптимистическа трагедия. Имаше такъв филм.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Пестим от "Струма", строим "Хемус"", пише в. "Стандарт"
Държавата обмисля варианти, с които да спести средства от изграждането на участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. С тях ще стартира довършването на автомагистрала "Хемус". Това заяви за "Стандарт" зам.-министърът на транспорта Петър Киров, който отговаря за проектите, финансирани от еврофондовете. Лот 3 на "Струма" предвижда изграждането на 15-километров тунел в Кресненското дефиле, който с един виадукт се свързва с още един 2,5-километров тунел, обясни Киров. Експертите от НК "Стратегически инфраструктурни проекти" са пресметнали индикативен бюджет на проекта около 830 млн. евро, допълни той. Разчетите им обаче са правени за изграждането и пускането в експлоатация на двете тръби на двата тунела, обясни Петър Киров. Сега проектантите разиграват варианти дали би могло да се изгради само едната тръба на двата тунела, или да бъдат построени и двете, но да бъде оборудвана и пусната в експлоатация само едната, заяви Киров.
Прочети още от в. "Стандарт"