За най-скъпа държавна марка в света отново е определена САЩ, изпреварвайки Китай. От друга стана брандовете Русия и Украйна показват най-лошата динамика през последната агодина, се казва в съобщението на изготвилата класацията Brand Finance.

България прогресира с 12% и се премества с едно место напред до 64-та позиция с държавен бранд , оценен на 50 милиарда долара.

Компанията е оценила стойността на бранда САЩ на колосалните 19,7 трилиона долара. „Цената" включва най-разнообразни показатели като БВП, инвестиционна привлекателност, бизнес климат, големина на пазара и много други. Но също така отчита наличието на компании, чийто брандове са известни и ценни в света - в случая става дума за Apple и Coca-Cola, Google и Disney.

Китай, втората по стойност държавна марка, през миналата година е изгубила 1% от цената си и сега се оценява на $6,31 трилиона. Това се обяснява със забавянето на китайската икономика и спад на суровиннитее цени в света.

Впрочем, сривът на суровините е ударил още повече по брандове като Канада и Австралия. Тяхната стойност е намаляла съответно с 8% и 10% , но все пак остават в Топ 10.

В първата петица на най-скъпите държави като търговска марка влизата още: Германия ($4,17 трлн., -4%), Великобритания ($3,01 трлн., +6%) и Япония ($2,54 трлн., +3%).

Най-силен ръст сред страните от първата десетка прави Индия (+32%), която сега заема 7-ма позиция с цена $2,14 трилиона.

Бразилия напуска топ 10 и слиза на 11-то място, оценката на нейния бранд спада с 17%, до $1,17 трилиона. Даже световното първенство по футбол през 2014 г.не успя да вдигне имиджа на страната на глобалната арена.

Русия „поевтинява" с 31%, до $810 млрд. и сега заема 18-та позиция. През миналата година страната бе 12-а, като руската марка бе оценена $1,18 трилиона. Върху стойността на бранда се отрази негативно ролята на Москва в украинската криза, както и сегашното й намесване в сирийския военен конфликт, посочват от Brand Finance.

Стойността на бранда Украйна е спаднал с най-високите темпове в света - с 45 на сто , до $44 милиарда.

Лидер по ръст е Иран: стойността на тази марка скача с 59%, до $159 млрд. на фона на успешните преговори за ядрената му програма и евентуалната отмяна на западните санкции.

Куба, също стъпила на пътя на нормализацията на отношенията си със САЩ още не влиза в първата 100 на рейтинга, но анализаторите са уверени, че това ще се случи през 2016 година.