Американският президент Барак Обама към момента се радва на по-голяма популярност в Куба отколкото е тя на братята Кастро (Раул и Фидел), след решението на САЩ за нормализиране на отношенията с островната държава, показва проучване, направено от частна американска PR компания по поръчка на в. "Вашингтон поуст".

Около 80% от анкетираните кубинци са заявили, че имат „много положително" или „донякъде положително" мнение за американския президент. Междувременно 47% от респондентите са заявили, че имат положително мнение за настоящия лидер Раул Кастро, а дори по-малко - 44 процента, са изказали одобрение за неговия по-голям брат Фидел, който беше ръководител на страната от 1959 до 2008 г.

Проучването е установило още, че 96% от кубинците подкрепят усилията на тяхната страна за възстановяване на пълните дипломатически отношения със Вашингтон.

САЩ налага ембарго на Куба през 1961 г. по време на Студената война заради антагонизма между Вашингтон и комунистическото правителство в Хавана, което от своя страна е близък съюзник със Съветския съюз.

Обама обяви през декември 2014 г., че Вашингтон ще нормализира отношенията с Хавана, облекчавайки туристическите и търговските ограничени, но пълният набор от санкции на САЩ срещу Куба остават в сила.