Краят на 2007 година ще бъде крайният срок за приватизацията на софийската Топлофикация.

Това съобщи кметът Бойко Борисов, цитиран от БНР, като решение на заседанието на работната група, която подготвя раздържавяването на дружеството.

Припомняме, днес експертите от Столична община и представители на Министерството на икономиката обсъдиха на заседание в централата на Топлофикация процедурата по приватизирането на дружеството.

Процедурата ще бъде консултирана с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Световната банка, уточни Борисов.
Двете институции ще помогнат в избора на международен консултант, който да посочи схемата за приватизация.

Министерството на икономиката и енергетиката предлага от своя страна продажбата да се извърши от смесена конкурсна комисия с представители на общината и министерството.

Приватизацията на Топлофикация София няма да бъде светкавична, с нея не трябва да се бърза, предупреди преди заседането общинският съветник, проф. Атанас Тасев.

Проф. Атанас Тасев съобщи, че се обсъждат няколко варианта за приватизация и не се изключва влизането на частни капитали още преди началото на отоплителния сезон. Процедурата в никакъв случай няма да възпрепятства пуска на отоплението, увери Тасев.