През 2006 година в Русия бе пусната в обращение банкнота от 5 000 рубли; говори се и за нуждата от нова купюра с номинал 10 000 рубли.  Имайки предвид деноминацията от 4 август 1997, зачеркнала три нули на руските банкноти, която направи бедните милионери просто бедни, се обсъжда дали не е необходима нова деноминация в страната, пише РИА Новости.

Според генералния директор на Гознак, институция обединила осем предприятия и изпълняваща ролята на емисионна банка, в обозримо бъдеще в Русия деноминация няма да има.

Все пак без реформи няма да се мине. Вече е започнала замяната на банкнотите от десет рубли с монети. Самите монети също ще се изменят - ще се правят от нови, по-евтини сплави. И най-важното: предвижда се копейките изцяло да се извадят от обращение.

Още повече, изсечените още през 1997 г. копейки са станали буквално ненужен товар в портфейлите на руските купувачи.

Нуждата от деноминация възниква тогава, когато съществува реално неудобство в обращението или трябва да се вдигне престижа на националната валута. Но подобни съображения, които обективно налагат деноминация, отсъстват в момента. Процедурата е сложна и струва скъпо, така че от нея просто няма смисъл - обяснява Аркадий Трачук.

В момента в Русия в обращение има над 6,7 милиарда банкноти. Предвид ориентировъчната цена от 80 - 90 долара за хиляда броя банкноти, деноминирането би излязло над 600 милиона долара разходи по тиража само за първата година.

Трачук признава, че в момента копейките носят на Русия само разходи. Монетите се секат в монетните дворове, предават се на централната банка, оттам отиват в търговските банки, след това попадат в търговската мрежа - след което пропадат. Тоест не участват в обращението. При това цените на металите са нараснали. Затова копейките са вече нерентабилни.

Има някои прости начини за избягване от копейките. Например цените могат да се закръглят, което решава проблема с дребните разменни монети. Това е в компетенцията на правителството и другите държавни органи, например за жилищните и комуналните услуги. Ако се проведе закръгляне, ще има икономия вече само от това, че малките монети ще спрат да се използват. Все пак правителството засега се въздържа да прави нещо подобно заради опасения за по-високи сметки за гражданите.

Банкнотите от 10 рубли могат да се сменят с монети, тъй като банкнотите могат да се ползват 7 - 9 месеца, а монетите имат 15 пъти по-дълъг живот. Освен това с отслабването на долара и укрепването на рублата, казва Трачук, така или иначе ще стане нужно обновяване на руските банкноти (без изменение от 1997), тъй като трябва да се увеличи защитата им от фалшификати.

В тази връзка Интерпол препоръчва поне веднъж на 7 години да се сменя защитния комплекс на банкнотите. „Към смяната на банкнотите трябва да се отнасяме спокойно, както към смяната на номера на автобуса, който ползваме всеки ден", Трачук успокоява масите.

Една копейка в момента струва 0,042 цента.