Задава се поредната криза с лекарствата на онкоболните. Пациентски организации се обявиха против идеята болниците да организират търговете за лекарства за онкоболните и хората на хемодиализа, а Министерството на здравеопазването да им превежда парите за тях, съобщи news.bg. Според пациентите подобно решение поставя под голям въпрос адекватното лечение на хиляди болни с онкологични заболявания и такива на диализно лечение.

Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, посочи, че ако търговете се правят от болниците, това означава, че болните ще могат да се снабдяват с нужното лекарство само в съответното лечебно заведение. Освен това онкодиспансерите у нас са само 14.

Кацаров даде за пример, че ако един пациент е от Видин, ще трябва да отиде до Враца, където е най-близкият диспансер. Минималният срок за провеждане на търг е 52 дни. След този срок обаче има период, в който участниците в търга могат да обжалват, ако не са одобрени. Така има опасност пациентите да не могат да получават нужните им медикаменти. Пациентските организации предлагат всички лекарства за реимбурсиране да са към НЗОК. Така илачите ще могат да се получават от всяка аптека, която е със сключен договор със здравната каса.

Променена е наредба 34, така че здравното министерство да не е длъжно да осигурява лекарства за всички болни. Промените са направени така, че лекарствата ще се плащат само до размера на предварително определен бюджет. Тоест в един момент болниците ще трябва да поемат за своя сметка лекарствата, посочи Кацаров.

Той очерта и друг проблем с хората на диализа. Според новите наредби болниците сами трябва да организират транспорт на диализноболния до съответното лечебно заведение. Болниците са направили изчисления колко ще им струва една процедура за един диализно болен - 150 лева. Разчетът на Министерството на здравеопазването е друг - 66 лева. Кацаров прогнозира, че при това положение в края на април или началото на май ще се изчерпат парите за диализа.

Новите правила за осигуряване на медикаментите от болниците ще започнат да работят от 1 март. Дотогава медикаментите ще се осигуряват от Министерство на здравеопазването по досегашния ред.