Германските въздушни линии според информация от медиите ще поръчват самолети от САЩ. Lufthansa е малко преди окончателно решение да купи 20 самолета Боинг.

„Wall Street Journal" цитиран от Die Welt предава, че освен въпросните самолети, в договора ще се съдържа и опция за покупка на други 20 броя от Lufthansa. Сделката тогава би имала обем от близо пет милиарда долара и ще е тежък удар за европейския производител на самолети и за концерна-майка EADS.

Още дълго време Airbus ще бъде в сянката на американския си конкурент - направи печалeн баланс Том Ендерс, шефът на EADS. За това допринесоха проблемите с производството на големия A 380 и неизвестностите във финансирането на многократно преработвания A 350.

Надзорният съвет на Lufthansa в сряда се среща на заседание. Най-вероятно днес ще стане известно от кого ще бъдат закупени новите машини. Освен това ще се разисква въпроса за бъдещето на частите на флота за дълги дистанции.

Ако бъде избран Boeing, моделът най-вероятно ще е 747-8 Intercontinental. Модернизираната версия на пуснатия на пазара през 1969 г. самолет може да измести Airbus A 380.

Ако решението падне на Boeing, и други самолетни компании могат да се насочат към заместване на A380 със самолети от САЩ. В момента Луфтханза ползва 30 броя Boeing 747-400, в прибавка към тях и няколко А380. Шефът на Луфтханза Волфганг Мехрхубер по-рано бе казвал, че не е ясно дали решението за доставчика ще стане ясно „през декември или март".