Драматично предупреждение за нова петролна криза: Международната агенция по енергетика (МАЕ) счита, че търсенето е по-силно, отколкото се е считало първоначално, а предлагането остава почти същото. Цената на петрола ще се изстреля нагоре, силата на картела ОПЕК ще расте. Още по-зле стоят нещата с газа: „Шпигел".

Нито веднъж досега МАЕ не са удряли алармата толкова силно. В актуалния им доклад за петрола, организацията предупреждава, че в идните пет години „петролът може да стане изключително оскъден". Всичко сочело за „криза на предлагането", от което цените могат да се покачат на рекордно ниво.

МАЕ е надзорен орган на най-големите индустриални държави. Тя наблюдава енергийните пазари от гледна точка на страните потребители и дава редовни съобщения за ситуацията. Тя е основана като противовес на Организацията на страните износители на петрол ОПЕК.

Ако анализът на МАЕ се сбъдне, в скоро време силата на ОПЕК може да нарасне. Защото предлагането на нефт от добивни региони като Северно море или Мексико се свива по-бързо, отколкото се считаше досега. Нови проекти като тези в Русия се придвижват мудно напред. Едновременно с това, предупреди МАЕ, все по-бързо расте търсенето от новите пазари като Индия и Китай.

От тази ситуация МАЕ вижда само един изход: засилен добив от страна на ОПЕК. Обаче е повече от спорно дали картелът ще склони на това. В края на краищата производителите имат интереса да поддържат пазара в дефицит. Така те ще се облагодетелстват от покачващите се цени.

Още по-лоша според МАЕ е ситуацията с газа. До края на десетилетието (!) според някои прогнози пазарите ще са още по-оскъдни. Предимство ще имат страните, които са се споразумели дългосрочно с главните доставчици, какъвто е случаят с Германия, осигурила си руски газ по газопровод през Балтийско море след 2010.

Според МАЕ предлагането на петрол от страните, които не са членки на ОПЕК, годишно ще се увеличава с не повече от един процент. Една от причините е пресъхването на запасите в Северно море. Само във Великобритания се очаква свиване на добива от 1,7 млн. барела дневно до 1,0 млн. барела дневно през 2012.

За разлика от това, световното търсене на нефт ще нараства с 2,2%. Досега МАЕ изчисляваше годишния ръст на търсенето на 2,0%. Експерт на МАЕ е казал за Financial Times, че има само два начина да се държи пазара в равновесие: покачване на цените или свиване на търсенето.

Засега цената на петрола е близо до историческия си максимум от миналата година. Брентът мина цената $76 за барел.