Македонският премиер-министър Никола Груевски днес направи първата си официална визита в Берлин. Той се надява да спечели подкрепата на Германия за членството на страната му в НАТО и в ЕС, съобщава Deutsche Welle.

Груевски се срещна с германския канцлер Анжела Меркел и с официални лица на външното и икономическите министерства. Отвъд протоколното „закрепване на връзките между двете страни" Македония ще се старае да привлече могъщ съюзник в плановете на младата държава за интеграция в световните институционални структури.

Груевски бе избран на поста през юли, когато дясно-центристката му партия спечели изборите. Той е на 36 години и от момента на избирането си бе преимуществено насочен към вътрешните дела на Република Македония. Икономиката е неговият пръв приоритет - в университета е учил икономика, служил е като финансов и икономически министър и е работил за множество финансови институции в страната си и чужбина.

Той често е критикуван за сухия и бюрократичен подход, но на дело е известен с промяната в данъчния кодекс и с кампанията македонските потребители да се ориентират към домашно-произведени продукти.

Но миналия месец екипът на Груевски, на средна възраст под 40 г., бе разкритикуван от страна на ЕС за бавния темп на реформите в страната. Затова Груевски се обръща за помощ в чужбина.

През септември ЕС обвиняваше Македония най-вече заради това, че политиците не си сътрудничат в достатъчна степен за отговаряне на високите критерии за присъединяване към ЕС.

Оли Рен заяви след срещата с Груевски в Брюксел, че „е важно да има широк политически консенсус за пътя на страната към членство в ЕС. Правителството и опозицията трябва да покажат желанието си за политически диалог, какъвто може да се очаква в зряла демократична държава, каквато Македония иска да бъде."

Македония се нуждае от повече „политическа стабилност" в усилията й за прогрес в преговорите за по-близки връзки с ЕС, казват официални лица от ЕС. Също така те биха желали Македония да засили борбата с корупцията и организираната престъпност и да работят по-здраво, докато чакат да получат одобрението на Европа за членство в Съюза: да подобрят икономиката и да създадат нови работни места.

Груевски обяви, че страната му през идната година иска да получи дата за преговори за встъпване в ЕС, уверявайки, че Скопие ще изпълни всичко, за да отговори на изискванията за преговори за членство.