Миналата седмица завърши една от големите проверка на Здравната каса сред болниците. Оказва се, че в 29 от 400 болници има нарушение на лимитите, което е наложило тази проверка. Това каза директорът на НЗОК Румяна Тодорова пред БНТ.

Тя обясни, че първите проверени болници са тези с най-големи разминавания в лимитите - „Токуда", ИСУЛ, „Пирогов" и други по-големи болници. Резултатите от проверките повдигат въпроса за качеството на здравните услуги и нормативната база и санкциите в здравеопазването.

Като пример тя посочи, че преразходът в болничната помощ е 21 млн. лв., а санкциите в болниците с разкритите нарушения са в размер на 110 хил. лв.
Един от най-честите начини за измами е хоспитализиране на пациент няколко пъти в кратък период от време с различни диагнози.

Тя заяви, че битката, която касата води в момента за повече пари за здравеопазване, е в полза на българските граждани. Договорните партньори, обаче, нямат основание да искат повече средства. Тодорова смята, че е необходимо да се промени законодателството. В 53% от проверените болници са констатирани нарушения, добави тя.

Директорът на НЗОК каза, че тази година за пръв път проектобюджетът на касата е различен от предложения от Министерството на финансите. Тя е поискала ръст от 500 млн. лв. Според Тодорова касата трябва да получи всички средства, защото е предвидила дефицит още от началото на годината.