Специалисти от Международния валутен фонд (МВФ) пристигат у нас през ноември на редовната си есенна мисия. Те трябва да се включат в изготвянето на плана за преструктуриране на банковия надзор.

Освен това експертите ще участват в дискусии, свързани с икономическото развитие, с финансовото министерство, Българска народна банка (БНБ), неправителствени организации и работодатели. Ръководител на мисията ще бъде Мишел Шанън, допълва БНР.

Представителите на МВФ ще бъдат в България в периода на обсъждане на проектобюджета за 2016 г., който вчера беше внесен в Народното събрание.

Той предвижда растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) са през 2016 г. да достигне 2,1 %, като се запазят относително стабилни нива на растежа през 2017 и 2018 г., съответно 2,5 % и 2,7 %.

В актуализираната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г. ревизираната цел за дефицита по консолидираната фискална програма за 2016 г. е в размер на 2% от БВП при 2,5 % от БВП за 2016 г., заложена в средносрочната бюджетна прогноза от пролетта на тази година.

В преходни и заключителни разпоредби на законопроекта беше посочено и намерението за актуализация на Бюджет 2015. Според него Министерство на финансите (МФ) залага нови разходи за над 880 млн. лв.