Международният валутен фонд прави опити да възвърне спокойствието на финансовите пазари след два дни безредици.

Според Фонда, сегашната криза се поддава на управление - макар че всъщност по целия свят цената на акциите пада, коментира BBC.

За последните няколко дни банките по света наляха милиарди долари в банковите системи в опита си да осигурят паричния поток.

Пазарите бяха натискани надолу поради страхове, че проблемите с ипотеките на пазара в САЩ може да доведе до световен кредитен срив.

Милиарди долари, евро, паундове бяха заличени като стойност на акции. Това не може да не удари силно инвеститорите и частните инвеститори.

В петък главният индекс на Америка, Dow Jones, завърши с 31.14 пункта или 0.2% понижение: на 13,239.59.

Лондонският индекс FTSE 100 имаше най-лош ден от четири години, спад 3.7%. По-рано, френските, германските и азиатските индекси също затвориха при съществено понижение.

В изявление, излязло късно снощи, МВФ заяви: продължаваме да вярваме, че последиците в системата, случващи се заради преоценката на кредитния риск, се поддават на управление.

„Основите, подкрепящи силния глобален ръст остават налице".

Причината за сътресенията на глобалните пазари на акции могат да се търсят в допускането от страна на финансовите институции на твърде много лоши кредити на пазара на вторични ипотеки в САЩ.

Кредиторите по вторични ипотеки предоставят пари на клиенти с лоша кредитна история.

В резултат от тези проблеми, банките изведнъж започнаха да искат значително по-големи лихви, когато си отпускат пари една на друга, с това сигнализирайки, че търсят начини да намалят риска си.

От своя страна, централните банки по целия свят взеха решение да задържат на крака пазарите, отпускайки заеми на банките, които изпитват сътресения.

За втори ден Европейската централна банка инжектира кеш в паричния пазар, както правят и дргуите централни банки.

От ЕЦБ са обяснили хода си с „осигуряване на нормалните условия на паричните пазари на евро".

В течение на петъчния ден Федералната резервна банка на САЩ се намесва два пъти, вкарвайки $38 млрд. в банковата система, най-голяма сума след намесата на ФЕД заради терористичната атака във Вашингтон през 2001.

Японската централна банка по-рано вкара един трилион йени ($8.5 млрд.) във финансовата система, за да гарантира ликвидността.