За основен ремонт на петте основни тунела по пътищата в страната са необходими над 60 млн. лева , коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Пътната агенция няма бюджет за цялостни ремонти на тунелите, като такива не са правени повече от 25 години поради липса на финансиране.


Министър Павлова направи коментара си след участие в конференция на тема "Европейско териториално сътрудничество в България - постиженията водят до нови перспективи", предаде БТА.

Лиляна Павлова изрази надежда при добро изпълнение на бюджета през годините да се отделят средства и за ремонт на тунелите. Заедно с необходимите пари за ремонти по участъците на магистралите "Тракия" и "Хемус" и виадуктите средствата стават стотици милиони, допълни министърът. Тя напомни, че всяка година се отделят средства за минималното поддържане на тунелите за подмяна на асфалт на определени места, за изкърпване на дупки, маркировки и осветление.

По повод последната катастрофа в тунел "Витиня" министърът информира, че преди него в ситуационния център на пътната агенция не е постъпвал сигнал за разлив на течност по пътното платно в съоръжението. Лиляна Павлова добави, че този тунел се намира в район с висока влажност и с предпоставки за мъгли. Може да има изгорели крушки, които не са подменени на едно или друго място, но нямаме неосветени тунели, допълни тя. Павлова уточни, че проверката по случая, извършвана от специализираните органи, още не е приключила.

Факт е, че тунелите в България не са в най-доброто състояние, не са в това състояние, в което ни се иска да бъдат, защото не са им правени цялостни ремонти, каза министърът.

Тя отбеляза, че в периода 2005-2006 г. е правен само ремонт на тунел "Ечемишка", но и досега прокуратурата продължава да разследва случая, при който по думите на министъра изпълнителят е откраднал един милион - аванс, без да е направена изолация на тунела. Докато не приключи прокурорското разследване, обектът не може отново да бъде възложен, допълни министърът.