Високият стандарт и животът под постоянен натиск оказват негативно влияние върху здравето на състоятелните хора, гласи актуално изследване, цитирано от агенция „Синхуа".

Изследването е извършено със 183 собственици на компании на средна възраст, от тях 123 мъже и 60 жени от Пекин, Шанхай и Гуанджоу. Всеки от предприемачите има богатство над 10 млн. юана ($1.31 млн).

Всеки от анкетираните има поне един здравословен проблем.

Богатите се хранят неадекватно на здравия смисъл и не правят достатъчно физически упражнения. Висока цена за охолството, казва китайската информационна агенция.

Изследването показва, че 41.5% от милионерите имат хиперлипидемия (По-високи нива на холестерол и триглицериди в кръвта от нормалните), 21.8% имат високо кръвно налягане, 12.5% страдат от хиперглицемия (високо ниво на захар в кръвта).

Това са стойности между 10 и 20% по-високи от средното за страната.

В електрокардиограмите на милионерите са открити отклонения в 33.8% от случаите, 62.8% страдат от заболявания на гръбначния стълб, 32.2% имат твърде много мазнини в черния си дроб.

Докторът, ръководил изследването, казва: „Новият богаташ не е така здрав като средния човек". Главни причини за това били напрежението в работата и нередовният живот.

67% от участниците в изследването са казали, че жертват здравето си за пари. След като изследванията са завършили, 83% са казали, че биха желали да си възвърнат здравето, вместо да направят още повече пари.

 Докторът завършва: изследването имаше за цел да напомни на обществото, че здравето е най-голямото благо и то не може да се купи с пари.