Федералната комисия по търговията в САЩ във вторник обнародва доклад, разглеждащ разпространението на маркетинга на храни, насочен към деца. Коалиция от хранителни компании отговори със собствено изследване, твърдящо, че корпорациите доброволно са постигнали прогрес по проблема. А същността на този проблем е големият дял на децата с наднормено тегло в САЩ.

ФКТ е изчислила, че компаниите от хранителния сектор са изхарчили за реклама на своите продукти, насочена към деца и тийнейджъри, общо $1.6 милиарда през 2006 г., като $870 млн. са за маркетинг сред деца под 12 годишна възраст, пише New York Times. Главна рекламна платформа е телевизията. Сред рекламодателите водят производителите на газирани безалкохолни напитки, следвани от ресторантите за бързо хранене и производителите на зърнени закуски.

Коалицията на производителите на храни включва 14 големи компании, сред тях „Кока Кола" и Kellogg. Формирана е през 2006 г. в опит да попречи на правителствена регулация и работи под името Детска рекламна инициатива за храни и напитки. Обещанието на компаниите е или да спрат да насочват рекламите към деца, или да рекламират пред младата аудитория само „благотворни продукти".

Държавният регулативен орган посреща с явно одобрение прогреса на коалицията като „полезна първа стъпка". Само че критици на саморегулативния подход изтъкват, че в хранителния бранш липсва обща дефиниция за това какво представлява „благотворния продукт".

Компаниите сами решават какво е „насочена към деца реклама". Всяка компания използва различни стандарти, за да определи какво е добро за здравето. Ясно е, че са възможни много сериозни разминавания с истински добрите практики

Направените през последните години промени в произвежданите храни за деца и начинът им на реклама пред младото поколение са незначителни: компанията Campbell Soup вече не прави промоция на пилешка супа на уеб сайтове, насочени към деца, а Cadbury Adams не рекламира една дъвка.

Kellogg е въвел нова формула за някои свои детски продукти, които да посрещнат хранителните стандарти за деца, а Burger King предлагат ново Детско меню.

По данни на Института за медицина в САЩ, маркетингът насочен към деца в САЩ възлиза на $10 млрд. през 2006 г.

Ръководителят на коалицията на компаниите изтъква: „Тъкмо със саморегулацията трябва да се започне и аз вярвам, че пазарният, конкурентен подход е наистина добрият за консуматорите и децата под 12 години".

Дори компаниите официално да намалят маркетинга си към деца, това не значи, че децата ще спрат да бъдат облъчвани от реклами. Например два милиона американчета регулярно гледат American Idol, където Coca-Cola е главен спонсор.

Друга лесна възможност за компаниите да избягнат регулации е да спрат да рекламират продуктите си към деца и да започнат маркетинг към майките.

Противно на желанията на корпорациите, критиците на маркетинга към деца нямат намерение да млъкнат: директорът на кампанията Детство свободно от търговия заявява: „Маркетинг индустрията си прави политики и както отново и отново и отново проличава, това е проблемно".