В началото на 2011 г. покачването на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците се запазва. Това се посочва в доклад на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов до Министерски съвет. Той е по повод на проект на Решение на Министерския съвет за създаване на работна експертна група за наблюдение цените на пазара на храни към правителството.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, спрямо същия месец на миналата година, през февруари 2011 г. цените на по-голяма част от хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при олиото и брашното, съответно 52% и 41%. През същия период са отчетени значително по-високи цени и на картофите и чесъна, съответно с 63% и 69%. През февруари тази година в сравнение с предходния месец нарастват цените на млечните произведения и варивата, засилва се тенденцията на поскъпване на олиото и брашното, съответно със 6,6% и 6,8%). Най-голям ръст на месечна база е регистриран при захарта - с 22 процента.

Поскъпването на едро на хранителните продукти, особено при брашното, олиото и месото, реално са отражение на увеличението при изкупните стойности на суровините. От началото на кампания 2010 средната изкупна цена на пшеницата на вътрешния пазар нараства със 100%, при регистриран ръст на международните стойности от около 75 процента. В същото време цените на едро на брашното се увеличават с около 60%, а на хляба - със 17 на сто. Аналогична е ситуацията при слънчогледа и олиото - регистрира се ръст от около 50% при изкупните цени на слънчогледа, 16% при стойността на едро и 40% при цената на дребно на рафинираното олио, пише в докладът на земеделския министър.

Според Найденов в условията на свито потребление се създава впечатление за липса на пазарна логика в нарастването на цените на основните хранителни продукти за сравнително кратък период от време. Това налага да се предприемат конкретни действия за ограничаване на необоснованите отклонения на цените по хранителната верига.

Според земеделския министър е необходимо е да се създаде система за мониторинг на цените на основните храни от потребителската кошница по цялата верига суровина-преработка-търговия. Мониторингът на цените по веригата ще бъде полезен инструмент за подпомагане на отделните участници да търсят диалог и договорни отношения, без да се излиза от правилата за конкуренция, пише още в докладът.