Почти три четвърти от международните компании, които правят бизнес в Източна Европа, предпочитат да назначават като ръководители за филиалите свои сънародници, вместо да наемат местни мениджъри.

Изследователите от AESC, Международна асоциация на „ловците на глави" (headhunters) са изчислили, че 73% от международните компании в Русия и Източна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България) избират да назначават чуждестранни директори.

Този извод на AESC, публикуван от руската бизнес медия „Ведомости", е изготвен въз основа допитване до 237 топ-мениджъра, влизащи в глобална база данни на висшите ръководители. 60% от анкетираните са от Северна Америка, 22% от Европа, 10% от Азиатско-Тихоокеанския район, останалите 7% са от други региони.

Онези 27% от топ-мениджърите, които предпочитат да възпитават местни специалисти за своите филиали, се обосновават с добрата осведоменост на местните за спецификата на конкретния пазар.

Мнозинството, или онези 73%, които не се доверяват на мениджърите от Източна Европа, признават, че не искат да рискуват в условията на засилваща се конкуренция на нововъзникващите пазари и остър дефицит на ръководни кадри. Затова те се надяват на свои съотечественици, които познават и разбират.

Президентът на AESC счита, че с времето съотношението може да се промени. Засега обаче западните компании избират по-простите решения.