Говорителят на Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса на САЩ) - Джон Бейнър (който е представител на мнозинството в Конгреса на Републиканците) заяви късно снощи, че не е бил направен съществен прогрес относно преговорите за избягване на т.н. "Fiscal Cliff"(автоматичното вдигане на данъците и понижение на държавните разходи за над 600 млрд.$ от 1-ви януари 2013г.). Той критикува Обам и политиците от Демократическа партия (в Сената и Конгреса) относно тяхната неспособност да вземат на сериозно въпроса за включване на мерки за съкращаване на държавните разходи при водените бюджетни преговори.

Бейнър каза, че е бил "разочарован" след преведения с президента Обама телефонен разговор в сряда и след неговата вчерашна среща с американският фин.министър Гейтнер, като посочи че все още двете страни (Републиканци и Демократи) не са по-близко до постигане на споразумение за предотвратяване на повишението на данъците и съкращаване на държавните разходи (т.н. Fiscal Cliff), което може да стане факт в началото на следващата година, ако в крайна сметка не се намеси Конгреса на САЩ.

"Няма съществен прогрес при преговорите между Белия Дом и Конгреса на САЩ през последните две седмици", подчерта Джон Бейнър. "До сега нямаше сериозна дискусия относно съкращаването на разходите и ако няма такива съкращения, ще има реална опасност от Fiscal Cliff, предупреди той.

Бейнър каза, че американският финансов министър и администрацията на Белия Дом не са предложи какъвто и да е нов план по време на вчерашната среща на Гейтнер с представители на Републиканците. Лидерът  на Сената - Хари Рейд (Демократи) пък заяви, че демократите все още очакват "приемливи и смислени" предложения от страна на Републиканците.

При вчерашната си среща с Републиканците, американският фин.министър Гейтнер представи серия предложения (повечето от които бяха копие на бюджетните предложения на президента Обама направени през февруари), които предложения включващата повишение на държавните приходи с 1.6 трлн.$ и мерки за икономии (съкращаване на разходите) за повече от 300 млрд.$ за държавно спонсорираните програми в здравеопазването (Medicare). Планът на Обама включва и стимулиращи икономиката мерки в размер на 50 млрд.$, както и предложение за ново повишение на Федералния дългов таван, без обаче да е нужно за това одобрение от Конгреса (контролиран от Републиканците). Демократите начело с Обама продължава да настояват за запазване на по-ниските данъци (въведени по времето на Буш-младши и които стимули изтичат на 31-ви декември) за средната класа в САЩ и през 2013г., като в същото време има повишение на данъците за богатите американски с годишен доход на 250 хил.$. В същото време, Републиканците са против вдигането на данъците за богатите американци, но в последните дни все пак има сигнали от някои членове на Републиканската партия, че може да бъде постигнат известен компромис по този спорен въпрос, но само ако има решителни мерки за съкращаване на държавните разходи.

Вижда се , че горещите дискусии в САЩ относно избягването на Fiscal Cliff продължават в пълна сила...за сега без конкретен резултат.