Изкривяването на сметките за топлинната енергия основно се дължи на некоректното отношение вътре в етажната собственост, каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БНР след днешното открито заседание на регулатора .

„Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Независимо от това, ние сме разглеждали жалби. Нашата практика показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация", отбеляза Ангел Семерджиев, цитиран от агенция "Фокус".

Той препоръча на потребителите, ако получават съмнителни сметки за парно, да изяснят причините с топлинния счетоводител. Ако потребителите ползват парно по същия начин, както миналата година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 7-8% до 12%.

Да припомним, че и "Топлофикация София" изрази учудване от високите сметки и задължи топлинните счетоводители да проверят януарските сметки.

Освен това високите сметки, получени от абонатите за януари, се дължат и на начина, по който топлинните счетоводители ги формират - на базата на прогнозни данни. Затова от ДКЕВР Препоръчват на топлинните счетоводители да отчитат уредите за дялово разпределение по-често от веднъж годишно. По този начин според регулатора ще се избегне изкривяване на сметките за парно отопление.

ДКЕВР и парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм работят съвместно по законодателни промени, които да подобрят работата на топлинните счетоводители и отношенията между потребителите и топлофикационните дружества, стана ясно от думите на Семерджиев.

Той обясни още, че засега не е ясно с колко ще бъдат увеличени цените за електроенергия, но непрекъснато се води наблюдение. Към момента са ясни само факторите, които ще повлияят върху цените, но не са ясни резултатите.

По повод предложението на „Булгаргаз" да бъдат увеличени цените на природния газ Семерджиев каза, че състоянието на цените на петрола на световните пазари е тревожно и то би трябвало да повлияе на цените на газа. "Нашите дългосрочни договори са обвързани с цените на нефта. Топлофикациите използваха собствените си ресурси, за да не променят цените. Разбира се, най-вероятно с увеличаване на цената на газа ще се увеличат цените на топлинната енергия", обясни Семерджиев.