Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор "Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството" за периода януари-септември 2006 г. по съпоставими цени нарастват с 5.3% спрямо съответния период на предходната година, съобщават от НСИ.

Голямо увеличение реализира търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 21.2%, резултат от високите темпове на растеж при търговията с автомобили и мотоциклети - 24.6% и търговията с автомобилни горива и смазочни материали - 17.9%.

Търговията на дребно нараства с 12.2%, като от наблюдаваните дейности по-висок ръст отбелязват търговията със стоки за домакинството - 18.3% и търговията с текстил, облекло и обувки - 13.0%.

Търговията с фармацевтични и медицински стоки нараства с 8.6%, а при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия увеличението достига 6.5%.

Положителен темп на растеж отбелязва и търговията на едро - 1.7%, определен от увеличението при търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия - 9.9% и търговията със стоки за домакинството - 7.3%, които компенсират намалението в останалите съставни групи.

През месец септември нетните приходи реално нарастват с 6.8% в сравнение със същия месец на 2005 г., което се дължи на увеличението, реализирано от всички основни търговски дейности.

Високи темпове на растеж се наблюдават при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 25.0% и търговията на дребно - 16.5%, докато при търговията на едро увеличението е едва 2.5%.

От съставните дейности , следвана от търговията с автомобилни горива и смазочни материали - 25.1%, търговията на дребно със стоки за домакинството и битова техника - 20.1% и други.

От структуроопределящите дейности единствено търговията на едро с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) отбелязва спад от  3.4%. 

Нетните приходи по съпоставими цени нарастват незначително и спрямо предходния месец - 0.3%, резултат от увеличението при търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 2.0% и търговията на едро - 0.7%, което компенсира намалението от 4.1% при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили.

Продажбите на дребно в страната през третото тримесечие на 2006 г. при осигурена съпоставимост нарастват с 14.1% в сравнение със съответното тримесечие на 2005 година.

Увеличението достига 17.2% при нехранителните стоки и 7.5% за храните, напитките и тютюневите изделия. Продажбите реално нарастват и спрямо предходното тримесечие, като общото увеличение от 12.3% се формира от положителните темпове и за двете групи, съответно 12.9% при нехранителните стоки и 10.9% за храни, напитки и тютюневи изделия.